U Dubrovniku službeno počela konferencija „Kina + 16“ za područje turizma

  • Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180918_foto_SrdjanKurajica_dbk.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika foto: Srđan Kurajica
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Večeras je u Dubrovniku započela četvrta po redu konferencija „Kina +16“ za područje turizma koja će trajati tri dana, odnosno završiti u četvrtak, 20. rujna 2018. godine. Službenom otvorenju održanom u palači Sponza nazočili su organizator i domaćin konferencije, ministar turizma RH Gari Cappelli, ministar kulture i turizma Narodne Republike Kine Luo Shugang te župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i zamjenica gradonačelnika grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

Ministar turizma RH Gari Cappelli tom je prigodom istaknuo: „Konferencija „Kina + 16“ održava se u posebnom trenutku za Hrvatsku. Nakon prošlogodišnjih povijesnih turističkih rezultata te rekordnih prihoda ostvarenih od turizma koji će ove godine prema predviđanjima iznositi više od 12 milijardi eura, Hrvatska se potvrđuje kao svjetski atraktivna turistička destinacija koja na ovoj konferenciji ima središnju poziciju, ali i mogućnost predstavnicima zemalja inicijative predstaviti ono najbolje od naše zemlje, u turističkom i gospodarskom smislu. Isto tako, ova se konferencija održava u godini simboličnog naziva EU-Kina, a domaćinstvom ove konferencije, Hrvatska je svrstana na centralnu poziciju kao vodeća u regiji na području turizma te malog i srednjeg poduzetništva. Vjerujem da će ova konferencija pružiti dodatni zamah čvrstom partnerstvu svih zemalja inicijative te pridonijeti još većem zbližavanju naših zemalja kroz ostvarivanje čvrste suradnje na projektima od zajedničkog interesa u području turizma.“
 
Svojim dolaskom, veliku čast ukazao je ministar turizma i kulture Narodne Republike Kine, Luo Shugang, koji je, obraćajući se okupljenima istaknuo važnost suradnje, ali i podsjetio na veliki interes koji na kineskom tržištu vlada za Hrvatsku. Nakon što je prošle godine zabilježeno više od 160 tisuća dolazaka i 237 tisuća noćenja Kineza u Hrvatskoj, što je povećanje od gotovo 60 posto u dolascima, u gotovo devet mjeseci ove godine ostvareno je dodatno povećanje od 40 posto naspram prošlogodišnjeg razdoblja te je Hrvatska ovjenčana titulom najpoželjnije nove europske destinacije za kineske turiste u 2018. godini prema Travel + Leisure magazinu.

Osim velikog interesa turista, izniman interes pokazuju i investitori koji su u Hrvatsku, posebice na području Dubrovačko-neretvanske županije već započeli s velikim ulaganjima, a nastavak pozitivnih trendova i poticanja daljnjih investicija očekuje se i nakon ove konferencije.

Ovom prigodom, ministar Shugang je istaknuo kako mu je iznimna čast biti u Hrvatskoj, u Dubrovniku, kojega nazivaju „Biser Jadrana“ gdje je upriličena četvrta  ministarska konferencija koja za cilj ima osnaživanje političkih i gospodarskih odnosa između zemalja Srednje i Istočne Europe i Kine. Dodao je kako je Hrvatska u turističkom smislu veoma atraktivna destinacija kineskim turistima i kako vjeruje da će u budućnosti turistička razmjena između Hrvatske i Kine biti još snažnija.
 
Riječ je o prvoj takvoj konferenciji održanoj u Hrvatskoj, a koja na jednom mjestu okuplja više od stotinu sudionika iz država Srednje i Istočne Europe na području turizma, članica inicijative „Kina +16“; Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Hrvatske, Latvije, Litve, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Predstavnici zemalja; ministri, državni tajnici, pomoćnici i stručni savjetnici tom će prigodom raspravljati o budućoj suradnji te kroz niz radionica iz područja zdravstvenog turizma, investicija i B2B suradnje, uspostaviti snažniji modalitet suradnje. 
 
Nakon Budimpešte, Bleda i Sarajeva, inicijativu o održavanju 4. konferencije „Kina +16“ upravo u Dubrovniku, inicirala je  kineska strana koja je prepoznala Dubrovnik kao idealnu lokaciju koja osim konferencijskog sadržaja, može ponuditi i pregršt turističkih, povijesno kulturnih znamenitosti, a veliku podršku kroz lobiranje pružila je i Vlada RH te premijer Andrej Plenković te grad Dubrovnik i Dubrovačko – neretvanska županija u organizacijskom dijelu.
 
„Želim zahvaliti organizatorima ovog summita, predstavnicima svih zemalja članica Inicijative „Kina +16“, a posebno Vladama Kine i Hrvatske na prilici da baš Dubrovnik ponese ulogu domaćina ovako vrijednom skupu. Posebno nas veseli što je Dubrovnik sve više prepoznat na kineskom tržištu i što iz godine u godinu imamo priliku izraziti dobrodošlicu sve većem broju turista iz Kine“, izjavila je ovom prigodom zamjenica gradonačelnika grada Dubrovnika, Jelka Tepšić.
 
Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić nadovezao se kako je s velikim zadovoljstvom primio vijest da je Dubrovnik odabran za mjesto održavanja ovoga važnog skupa istaknuvši kako je Dubrovnik pravo mjesto za skupove, posebno one s temom turizma.
 
„Dubrovnik rivijera u vrhu je turističke ponude s kojom Hrvatska izlazi na svjetsko turističko tržište, svakako s najkvalitetnijim smještajem i vrhunskom kulturnom ponudom i kristalno čistim morem, a sa svojih 2 milijuna dolazaka i 8 milijuna turističkih noćenja ova županija živi s turizmom i od turizma. Kulturno povijesne vrijednosti županije, moderna zračna luka, putnička luka u Dubrovniku te položaj na Jadransko jonskom koridoru i koridoru 5c odlična su podloga, a izuzetno nam je važno i daljnje cestovno povezivanje. Jako smo zadovoljni činjenicom da se gradi Pelješki most i da ga grade naši prijatelji iz Kine, jer će njime biti olakšan cestovni pristup turističkim odredištima. a važne su nam i zračne veze prema te konstantno radimo na  njihovom proširenju i poboljšanju. Uz potvrđenu novu liniju prema SAD-u očekujemo i realizaciju linije iz Kine za Hrvatsku, nadamo se za Dubrovnik“, zaključio je župan Dobroslavić.

Pisane vijesti