U Dubrovniku GSTC započeo mjerenje održivosti destinacije

Slika /AA_2018_b-fotke/gradovi/Zoran_Jelaca_Dubrovnik1.jpg

Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC) u Dubrovniku je započelo s mjerenjem održivosti destinacije temeljem UN-ovih kriterija održivosti i destinacijskog menadžmenta, što je prvi takav projekt u Hrvatskoj, a rezultati bi se mogli znati u siječnju 2020., doznaje se iz Grada Dubrovnika.

To mjerenje GSTC provodi za gradsku upravu, a dio je sveobuhvatnog gradskog projekta "Poštujmo Grad/Respect the City". Nakon mjerenja se očekuje izvješće Ocjene odredišta za Dubrovnik, što je, kako ističu iz Grada Dubrovnika, uz Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika, koji je također u fazi izrade, ključni dokument.

"Očekujemo da će taj dokument definirati trenutni stupanj održivosti te da ćemo pomoću toga definirati i daljnje korake u upravljanju destinacijom s ciljem postizanja održivosti", kažu iz Grada Dubrovnika.

Povodom tog mjerenja u Dubrovniku je održan i sastanak člana vijeća GSTC-a i direktora za područje Mediterana Ioannisa Pappasa s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem i brojnim predstavnicima turističkog i drugih sektora, na kojemu je Franković istaknuo važnost održivosti turizma u kontekstu gradskog projekta "Poštujmo Grad" koji provode od 2017.

"Ključni element upravljanja gradom i dubrovačkim turizmom je uz ostalo suradnja s Lučkom upravom Dubrovnik kroz reguliranje istovremenog broja kruzera, upravljanje brojem jednodnevnih izletnika u staru gradsku jezgru pomoću internetskih vaučera za autobuse te informiranje stacionarnih gostiju pomoću smart city alata", naglasio je Franković.

Najavio je i da će budući potezi Grada ići za tim da Dubrovnik postane još bolje mjesto za život i time posljedično i za turiste.

Predstavnik GSTC-a Pappas predstavio je metodologiju mjerenja održivosti, istaknuvši da je za ovu fazu jako važno aktivna suradnja svih uključenih aktera u dubrovačkom turizmu, za koje će se u idućim danima organizirati i radionice, fokus grupe i individualni intervjui, te se očekuju komentari, ideje, sugestije te raspravljanje o problemima i mogućnostima.

"Temeljem tih konzultacija i analizom politika, GSTC će primjenom propisanih kriterija i indikatora vrednovati trenutačnu uspješnost odredišta, a po završetku analize, dubrovačkoj javnosti predstavit ćemo evaluaciju dosadašnjih aktivnosti. Gradska uprava dobit će konkretne praktične smjernice za poboljšanje rezultata u najvažnijim područjima održivosti odredišta - destinacijskom menadžmentu, koristima za lokalno gospodarstvo, životnoj i kulturnoj dobrobiti te zaštiti prirode i prirodnih resursa", poručio je Pappas.

Iz Grada Dubrovnika napominju i da je pokrovitelj tog projekta mjerenja Međunarodno udruženje kruzing kompanija ili Cruise Lines International Association (CLIA), koje je i partner Grada Dubrovnika te potpisnik Sporazuma o suradnji na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika.

"Dubrovnik je jedna od 30 svjetskih destinacija za koju će GSTC provesti Ocjenu odredišta te jedina destinacija čije mjerenje sponzorira CLIA", zaključuju iz Grada Dubrovnika.

(Hina)

Ostale vijesti