U Dubrovniku devet posto više dolazaka i osam posto više noćenja

Slika /arhiva/dbk_P-FAH-H5065453.jpg

Direktorica Turističke zajednice Dubrovnika Romana Vlašić rekla je u petak kako je od početka godine do danas u Dubrovniku ostvareno 180 tisuća dolazaka i 525 tisuća noćenja, što je povećanje od devet odnosno osam posto u odnosu na jednako prošlogodišnje razdoblje.

Na konferenciji za novinare u povodu osvrta na turističku zimu, kao i planove iza ljetne sezone, Vlašić je izvijestila da su najbrojniji gosti iz Velike Britanije, a slijede domaći, Nijemci, potom iz Francuske, SAD-a i Koreje. 

Trenutno je u Dubrovniku oko deset i pol tisuća gostiju.Ove godine u Dubrovniku je ostvaren značajan porast dolazaka u razdoblju od početka godine do kraja ožujka i to čak za 37 posto, dok je broj dolazaka veći za 35 posto.

"Imali smo 66 tisuća dolazaka i 170 tisuća noćenja. To se najvećim dijelom odnosi na Mercedesov program koji se tijekom ožujka održavao u Dubrovniku kao i na snimanje produkcije filma Star Wars", rekla je Romana Vlašić.

Prošle godine u studenom i prosincu zabilježen je porast dolazaka od jedan posto i porast noćenja od tri posto u odnosu na 2014. godinu, zaključila je.

Gradonačelnik Andro Vlahušić, rekao je kako je prošli, drugi po redu Zimski festival bio veliki uspjeh, dok će nadolazeći biti još bolji.

"Za zimu 2016./2017. ostavit ćemo sve što smo imali prošli Zimski festival, ali ćemo pojačati sve dva puta. Proračun Festivala će biti 12 milijuna kuna, a sve skupa će početi 20. studenog i trajati do prve nedjelje iza blagdana sveta Tri kralja", rekao je Vlahušić.

Napomenuo je kako doček Nove godine na Stradunu želi podignuti na međunarodnu razinu i kako će se tijekom zime održavati izravni letovi prema Rimu, Frankfurtu i Istanbulu, a u tijeku su pregovori i za London. Ustvrdio je kako je zadnjih pet godina broj dolazaka turista iz SAD-a porastao tri puta zbog čega je želja grada izravan let za New York.

Kaže i kako će od Croatia Airlinesa, Ministarstva turizma i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture tražiti uspostavu sedam letova svaki tjedan na relaciji Frankfurt -Dubrovnik i četiri puta tjedno Bruxelles - Dubrovnik, kao i jeftine karte za Dubrovčane. Dodaje da su u tijeku razgovori s više američkih avioprijevoznika oko uvođenja izravnih letova New York - Dubrovnik dva puta tjedno, a da slijede i razgovori s Ryanairom.

(Hina)



Pisane vijesti