U devet mjeseci više turističkih noćenja nego cijele prošle godine

Slika /arhiva/P-FAH-H7070353.jpg

Karlovac je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježio 34.328 turističkih noćenja, čime je premašen broj noćenja u cijeloj prošloj godini, izvijestili su u srijedu iz Turističke zajednice grada Karlovca.

Naime, tijekom cijele 2014. godine zabilježena su 32.983 noćenja, pa je u prvih devet mjeseci ove godine već ostvareno 1.345 noćenja više nego u čitavoj prošloj godini.

Po podacima Turističke zajednice, Karlovac je u prvih devet mjeseci posjetilo 26.887 turista, što je 20 posto više nego u isto vrijeme lani, a ostvarenih 34.328 noćenja je porast za 28 posto.

Domaći su gosti ostvarili 7.291 noćenje, što je petina ili točnije 21 posto od ukupnog broja noćenja.

Među stranim gostima najveće udjele u noćenjima imaju gosti iz Republike Koreje, 17,3 posto, a slijede turisti iz Njemačke s udjelom od 10 posto, Poljske 7,5 posto, Italije i Austrije, sa po 3,5 posto.

Najviše je noćenja u devet mjeseci ostvareno u karlovačkim hotelima - 19.907, u privatnom smještaju 12.275, u hostelu 1.485 te u kampu Radonja 661 noćenje.

Po podacima Turističke zajednice Karlovca, samo u rujnu u tom je gradu zabilježeno 3.304 dolaska i 4.672 noćenja, što je u noćenjima porast za čak 31 posto u odnosu na lanjski rujan.

"Ostaju nam još tri mjeseca da vidimo konačan rezultat, no možemo već sad reći da je ova godina rekordna i uvjerljivo najbolja po broju ostvarenih noćenja u posljednjih 10 godina", ističu iz Turističke zajednice grada Karlovca, čije turističke atrakcije zajedno s onima iz grada Ozlja i općine Ribnik čine zajedničku destinaciju "Zeleno srce Hrvatske".

Iz karlovačke Turističke zajednice ističu kako povećanje broja dolazaka i noćenja nadmašuje planiranu godišnju stopu rasta zacrtanu u Strategiji razvoja turizma grada Karlovca, ali i zamjećuju da prosječna duljina boravka turista u Karlovcu, a u razdoblju od siječnja do rujna to je 1,3 dana, "nije zadovoljavajuća, jer nije u skladu s očekivanim porastom zacrtanim u Strategiji". Stoga na sadržajima i duljem zadržavanju turista u gradu i dalje treba ustrajno raditi, poručuju iz Turističke zajednice Karlovca.

(Hina)



Pisane vijesti