U akciji čišćenja šibenskog morskog dna „prikupljeno“ 350 vreća otpada

  • Slika /2020_bd/27092020_akcija1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Volonteri svih dijelova Hrvatske, 27. rujna 2020. došli su u Šibenik samo s jednom misijom – očistiti morsko dno od otpada. Da je akcija urodila plodom svjedoči čak 350 vreća nađenog otpada odnosno tri spremnika puna bezopasnog otpada.

Inicijator ove hvalevrijedne akcije pod nazivom „Šibenik Eko 2020“ je profesionalni ronioc ujedno i predsjednik šibenskog sportskog kluba Goran Šimić.

On je već, uz pomoć članova, entuzijasta, drugih sportskih klubova, institucija i ekologa, organizirao oko 50 ekoloških akcija čišćenja morskog dna na području Šibensko-kninske županije.

Oko 80-tak ronilaca iz čak 12 različitih hrvatskih klubova te više od 40 volontera „naoružani“ dobrom voljom uključili su se u akciju. Dodatnu pomoć pružili su im lokalni vatrogasci, studenti i prolaznici koji su se u to vrijeme zatekli na mjestu akcije.

Ova akcija podržana je i od strane Turističke zajednice grada Šibenika, Grada Šibenika te Nacionalnog parka Krka.
 
Danas se sve više pozornosti posvećuje plastici i ostalom otpadu koji nažalost završava na morskom dnu. Količine plastike koje se nalaze u morima i oceanima predstavljaju ogroman problem diljem svijeta.

Mnoge vlade kao i sama Europska unija bore se s istim problemom tragajući za rješenjima. U skladu s tim EU pokušava ograničiti štetne posljedice bacanja otpada u more s obzirom na negativni efekt na morsku floru i faunu te okoliš u cjelini.

INHERIT - Strategije održivog turizma za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine obalnog i morskog područja Sredozemlja


EU