U 2014. godini 26,65 milijuna kuna za stvaranje inovativnih turističkih proizvoda malog i srednjeg poduzetništva

Slika /arhiva/w-140221-pressmint1.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin i pomoćnik ministra Robert Pende predstavili su, na današnjoj konferenciji za novinare, program dodjele bespovratnih potpora u 2014. godini pod nazivom „Konkurentnost turističkog gospodarstva“. Kroz program će Ministarstvo turizma s ukupno 26,65 milijuna kuna sufinancirati projekte usmjerene na obogaćivanja turističke ponude, stvaranje inovativnih turističkih proizvoda, povećanja zaposlenosti, umrežavanje pružatelja usluga u turističke klastere te projekte unapređenja međunarodne turističke prepoznatljivosti. Također, po prvi je puta omogućeno sufinanciranje izgradnje bazena i u domaćinstvima (iznajmljivači u privatnom smještaju) te sufinanciranje trogodišnjeg članstva u prestižnim međunarodnim brendovima za smještajne i ugostiteljske objekte. Prijave projekata primaju se on line, od 28. veljače, na propisanom obrascu zahtjeva dostupnom na web stranicama Ministarstva turizma. Prijave projekata primaju se do 15. travnja 2014. godine, a više informacija o uvjetima javnog poziva može se vidjeti od 28. veljače na web stranicama  Ministarstva turizma, u kategoriji  Potpore i krediti.

Ministar turizma Darko Lorencin i pomoćnik ministra Robert Pende predstavili su, na današnjoj konferenciji za novinare, program dodjele bespovratnih potpora u 2014. godini pod nazivom „Konkurentnost turističkog gospodarstva“. Kroz program će Ministarstvo turizma s ukupno 26,65 milijuna kuna sufinancirati projekte usmjerene na obogaćivanja turističke ponude, stvaranje inovativnih turističkih proizvoda, povećanja zaposlenosti, umrežavanje pružatelja usluga u turističke klastere te projekte unapređenja međunarodne turističke prepoznatljivosti. Također, po prvi je puta omogućeno sufinanciranje izgradnje bazena i u domaćinstvima (iznajmljivači u privatnom smještaju) te sufinanciranje trogodišnjeg članstva u prestižnim međunarodnim brendovima za smještajne i ugostiteljske objekte.

Program dodjele bespovratnih potpora sastavljen je od četiri mjere, od kojih svaka ima različitu namjenu sufinanciranja: Mjera A - Povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude, diversifikacija poslovanja i održivi razvoj, korištenje novih tehnologija i poboljšanje socijalne uključenosti u hotelima (hotel, aparthotel, turističko naselje, hotel baština i pansion), kampovima (kamp, kamp naselje, kampiralište, kamp odmorište i hostel), seljačkim domaćinstvima (OPG) i objektima u domaćinstvu (soba, apartman, kuća za odmor, kamp u domaćinstvu); Mjera B – Razvoj posebnih oblika turizma; C - Priprema projektne dokumentacije za nove investicije u turizmu; Mjera D – Internacionalizacija i međunarodna prepoznatljivost. Sredstva programa namijenjena su subjektima malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), seljačkim domaćinstvima (OPG koje pruža ugostiteljske i/ili turističke usluge) i fizičkim osobama – privatni iznajmljivači, a ovisno o mjeri, potpore se kreću od 30 do 500 tisuća kuna.

„Program poticanja konkurentnosti turističkog gospodarstva objavili smo ove godine ranije nego ikada, upravo da bi poduzetnici mogli realizirati projekte i prije početka turističke sezone, što je izuzetno važno za kvalitetnu i pravovremenu pripremu. Program je zapravo paket mjera široke namjene, usmjeren na dizanje kvalitete turističkih proizvoda i usluga u destinacijama, a sve s ciljem jačanja prepoznatljivosti i konkurentnosti turizma Republike Hrvatske u svjetskim okvirima. Aktivnosti koje ćemo podupirati doista su raznolike, od povećanja standarda smještajnih objekata i izgradnje dodatnih sadržaja, primjerice bazena u apartmanima i kućama za odmor, do povećanja energetske učinkovitosti, pripreme dokumentacije za financiranje iz EU fondova i financiranja članarina u svjetskim asocijacijama. Sufinanciranjem navedenih mjera, odnosno aktivnosti želimo ukazati na smjer i način razvoja turističkog sektora naše zemlje te dodatno ojačati  poziciju Hrvatske na svjetskoj turističkoj sceni“, rekao je ministar turizma Darko Lorencin te dodao kako će uskoro biti predstavljene i ostale mjere poticanja turističkog sektora, između ostaloga i koncept PPS (pred i posezona).

Kroz Mjeru A, Ministarstvo turizma će između ostaloga, podupirati izgradnju bazena u hotelima, kampovima, seljačkim domaćinstvima te po prvi puta u privatnim apartmanima, kućama za odmor i sobama. Također, Mjera A usmjerena je na ulaganje u realizaciju tematskog definiranja hotela (npr. Business, Congress, Family, Spa), poboljšanje uvjeta za osobe sa invaliditetom, ulaganje u uređenje izletišta, kušaonica i vinotočja, povećanje energetske učinkovitosti, udruživanje privatnih iznajmljivača u zadruge.

Kroz Mjeru B poticat će se razvoj posebnih oblika turizma, između ostaloga projekti usmjereni na aktiviranje planinarskih domova te uređenje i prenamjenu napuštenih škola i drugih objekata za potrebe turizma, ulaganje u odmorišta za bicikliste, bike&bed smještaj, zabavne i tematske parkove te dovršetak izgradnje novih, odnosno obnovu ili rekonstrukciju postojećih manjih turističkih brodova s elementima tradicijske gradnje.

Mjerom C sufinancirat će se priprema projektne dokumentacije novih investicija malog i srednjeg poduzetništva u turizmu, vezanih uz razvoj novih i inovativnih turističkih proizvoda, među koje spada studija izvodljivosti, tehnička projektna dokumentacija, aktivnosti vezane za lokacijsku i/ili građevinsku dozvolu, aktivnosti vezane za procjenu utjecaja na okoliš. Mjerom D će se sufinancirati članarine u prestižnim međunarodnim asocijacijama smještajnih ugostiteljskih objekata za prve tri godine članstva i to s maksimalno 200 tisuća kuna.

Prijave projekata primaju se on line, od 28. veljače, na propisanom obrascu zahtjeva dostupnom na web stranicama Ministarstva turizma. Prijave projekata primaju se do 15. travnja 2014. godine, a više informacija o uvjetima javnog poziva može se vidjeti od 28. veljače na web stranicama  Ministarstva turizma, u kategoriji  Potpore i krediti.



Pisane vijesti