Tvrđava sv. Mihovila, jedna od turističkih atrakcija Zadarske županije, "vraćena" općini Preko

Slika /arhiva/preko_ugljan_O.png

Nakon dugogodišnje borbe, Općina Preko na otoku Ugljanu uspjela je vratiti nadležnost nad tvrđavom sv. Mihovila, ovaj tjedan stiglo je rješenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI)  kojim se taj kulturni spomenik i jedna od najvećih turističkih atrakcija Zadarske županije daje na korištenje toj općini.

"To nam je iznimno važno za nastavak projekta obnove koji pripremamo u suradnji s Razvojnom agencijom Zadarske županije. Zahtjev prema DUUDI-ju smo uputili još prije dvije godine, da bi tek dolaskom novih ljudi na čelo te državne agencije naš zahtjev bio pozitivno riješen. Drago mi je da je nova uprava predvođena ravnateljem Tomislavom Bobanom pokazala razumijevanje i veliku volju da se naš zahtjev pozitivno riješi", rekao je načelnik Općine Preko Karlo Novoselić.

Tvrđava sv. Mihovila na otoku Ugljanu pruža, po mnogima, najljepši pogled na Jadranu.  Sa 265 metara visoke tvrđave koju su Mlečani sagradili u 12. stoljeću radi kontrole zadarskog kanala pruža se predivan pogled na gotovo cijeli zadarski arhipelag, a po burnom vremenu vidi se i Italija.

Tvrđava je zaštićeni kulturni spomenik koji Općina Preko namjerava obnoviti i urediti novcem iz EU fondova, ali trenutačno je glavni problem preseljenje 80 metarske antene za odašiljače, koja je od Domovinskog rata smještena usred tvrđave. Tvrtka Odašiljači i veze ima osigurano zemljište na susjednom brdu i pravomoćnu građevinsku dozvolu koja vrijedi još samo nekoliko mjeseci  pa se u Općini Preko nadaju da će se što prije pokrenuti postupak preseljenja odašiljača.

Tvrđavu sv. Mihovila „prepoznao“ je prije nekoliko godina i Michelinov zeleni vodič dodijelivši joj dvije zvjezdice i preporuku „obavezno posjetiti“. (Hina)Pisane vijesti