Turističko vijeće HTZ-a: Planirani turistički rast od 2 posto u 2007. godini

Slika /arhiva/htz-2509-002.jpg

Iako je u ovoj turističkoj sezoni došlo do negativnih pojava kao što su loša cjenovna politika u nekim destinacijama, nezadovoljavajuća struktura smještaja, slaba posjećenost privatnog smještaja i kampova, ostvaren je očekivani turistički rast od dva posto u prvih osam mjeseci, ocijenili su državni tajnik za turizam Zdenko Mičić i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić na današnjoj sjednici Turističkog vijeća HTZ-a.

Cilj za sljedeću turističku sezonu je, pak, ponoviti rezultate ovogodišnje, a plan je ostvariti rast od 2 posto u dolascima i noćenjima. Prema prijedlogu polaznih odrednica programa rada HTZ-a za 2007. godinu, dokumentu koji je prihvaćen na današnjoj sjednici, prognoza HTZ-a je 10,39 milijuna ukupnih dolazaka domaćih i stranih turista te 53,49 milijuna njihovih noćenja.

Ukupni prihodi HTZ-a u sljedećoj godini planirani su u iznosu od 220 milijuna kuna, od čega iz proračuna 90, od boravišnih pristojbi 70,2, od članarina 37,5 te 22,3 milijuna kuna prenesenih prihoda iz prethodne godine i ostalih prihoda. Nakon prihvaćanja na Turističkom vijeću, HTZ će izraditi Prijedlog programa rada za 2007. godinu, o kojem će se raspravljati na Danima hrvatskog turizma koji se krajem listopada održava u Cavtatu.

Na sjednici je predstavljeno i HTZ-ovo izvješće o tijeku ovogodišnje sezone i aktualnom stanju na tržištima. Bulić je potvrdio pad dolazaka inozemnih gostiju u kolovozu rekavši da je za to krivo loše vrijeme, ali i ukidanje subvencija i nulte stope PDV-a za organizirane dolaske. Iznio je očekivanja da će se ti podaci popraviti zbog dobrog rujna i najava u posezoni te istaknuo zadovoljstvo povećanjem broja domaćih turista.

Govoreći o daljnjem razvoju hrvatskog turističkog proizvoda Mičić je upozorio na zastoj privatizacije i sporo pretvaranje vojnih u turističke objekte. Također,  probleme vidi i u brzini realizacije pojedinih greenfield investicija, ali i u razvoju golf turizma. Dodao je kako pojedini privatni poduzetnici, kao što su primjerice vlasnici hotela, premalo poduzimaju u stvaranju kvalitetnog kadra. Prema njegovom  mišljenju, oni bi trebali uspostaviti puno užu suradnju između hotela i restorana sa srednjim školama i fakultetima putem stipendiranja i održavanja seminara.

U nastavku sjednice prihvaćeni su prijedlozi da se za direktora predstavništva HTZ-a u Republici Sloveniji ponovo imenuje Goran Blažić, te da se raspiše natječaj za izbor direktora predstavništva HTZ-a u Kraljevini Španjolskoj.

Vezano uz zahtjev Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) za sufinanciranje svojih aktivnosti u 2006. godini, Vijeće HTZ-a je odlučilo razmotriti zahtjev nakon dostave konkretnih projekata.



Pisane vijesti