Turističko poduzeće Jadran izlazi iz stečaja

Slika /arhiva/Novi-list-Llogo.jpg

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku čija bi posljedica trebao biti završetak stečaja u turističkom poduzeću Jadran iz Crikvenice.

Nakon dvije godine stečaja u Jadranu, trebao bi završiti preustrojem i tvrtka bi iz njega trebala izaći neopterećena dugovima, imovinskim sporovima i bila bi spremna ili za privatizaciju, odnosno za pronalazak strateškog partnera.

Kako bi se to dogodilo, Vlada će potraživanja države, a koja ima preko Ministarstva financija, Porezne uprave i Agencije za upravljanje državnom imovinom pretvoriti u vlasnički udio.

Država je najveći vjerovnik potraživanjem od 316 milijuna kuna, od ukupno 316 milijuna kuna, od ukupno pola milijarde dugovanja Jadrana. Uz to, nekretnine kojima je država upisana kao izlučni vjerovnik procijenit će se pa će Vlada to svoje potraživanje pretvoriti u novčani zahtjev koji će također na kraju kroz stečajni plan biti pretvoren u vlasnički udio.

Na taj način država bi kroz stečajni plan postala vlasnik najmanje 75 posto plus jedne dionice Jadrana, a svoja potraživanja bi u vlasnički udio proporcionalno pretvorili i ostali vjerovnici. Među njima su i radnici, i to i sadašnji i bivši, koji su već sada i to njih više od 70% iskazali spremnost i potpisali izjavu da se odriču odvojenog namirenja (Novi list, 5. 7. 2012.)



Pisane vijesti