Turistički porasti u prvih šest mjeseci

Slika /arhiva/Dubrovnik_by_air.jpg

U Dubrovniku je u prvoj polovici ove godine ostvareno 317.669 turističkih dolazaka i 1,04 milijuna noćenja, što je povećanje od 11 posto u dolascima i 9 posto u noćenjima u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Pritom je povećanje prometa zabilježeno u svim vidovima smještaja, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika. Samo u lipnju zabilježeno je 119.628 dolazaka i 443.045 noćenja, čime je ostvaren porast od 11 posto.

Direktorica dubrovačke Turističke zajednice Romana Vlašić istaknula je kako su ti rezultati potvrda atraktivnosti Dubrovnika kao turističke destinacije na zapadnoeuropskim tradicionalnim tržištima, ali i u cijelom svijetu.

Napomenula je kako je Dubrovnik i dalje omiljena destinacija gostiju iz Velike Britanije, koji su zabilježili 44.490 dolazaka, što je porast od 10 posto. Po broju dolazaka slijede ih domaći turisti, gosti iz Njemačke, SAD-a, Francuske, Koreje, Švedske, Finske, Japana i Španjolske.

Pritom su gosti iz Koreje ove godine utrostručili svoje dolaske u Dubrovnik. Ostvareno je 23.886 njihovih dolazaka te 39.939 noćenja. Također je i s kineskog tržišta ostvareno značajno povećanje broja turista, i to za 84 posto u odnosu na prošlu godinu. Dolasci španjolskih gostiju povećani su za 16 posto, a broj njihovih noćenja za 21 posto.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić kazao je kako Dubrovnik može biti veoma zadovoljan s ostvarenim rezultatima, a očekuje da će ovogodišnja sezona biti jako uspješna.

Rekordno i na dubrovačkim zidinama

Dubrovačke zidine u prvih šest ovogodišnjih mjeseci obišlo je 311 tisuća posjetitelja, što je 8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U Društvu prijatelja dubrovačke starine, koje skrbi o zidinama, očekuju da bi ove godine mogla biti i nadmašena rekordna 2013. u kojoj je dubrovačke zidine obišlo 865 tisuća posjetitelja. Samo u lipnju bilo je 127 tisuća posjetitelja ili 9 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić ističe kako je taj porast osjetan unatoč dolasku manjem broja brodova na kružnim putovanjima, a više od 80 posto posjetitelja su individualni gosti.

Ako se ovakav trend nastavi očekuje da će do kraja godine broj posjetitelja dubrovačkih zidina iznositi više od 870 tisuća, što bi bio i rekordan broj.

(Hina)



Pisane vijesti