Turistički forum istre

Slika /arhiva/TZ-istra-L.jpg

Ukoliko istarski turizam želi biti konkurentan na tržištu, produžetak sezone i poboljšanje doživljaja turista tijekom ljetnih mjeseci zahtijevaju stalno kreiranje novih proizvoda, čulo se između ostalog na Turističkom forumu Istre koji je danas održan u Rovinju.

Na godišnjem susretu svih istarskih nositelja turizma rečeno je kako je ovogodišnja turistička sezona u Istri bila jedna od najuspješnijih.

Istaknuto je kako tijekom 2012. godine Turistička zajednica Istarske županije želi ojačati edukativne aktivnosti u smislu kreiranja novih turističkih sadržaja i ponuda.

"Gospodarska kriza u našem okruženju se i te kako osjeća, ali kriza putovanja ne postoji, što je dobro za turistički sektor", poručio je predsjednik županijske Turističke zajednice Ivan Jakovčić, dodavši kako Istri u ovome trenutku treba još deset novih golf igrališta, jedan kongresni i jedan kulturni centar svjetskog karaktera.

Predsjednik uprave porečke "Rivijere" Veljko Ostojić naglasio je kako je ovogodišnja turistička sezona bila jedna od najuspješnijih u Istri. Naše ambicije time ne smiju stati, naprotiv treba izraditi strategiju razvoja turizma te definirati razvojni model i plan konkurentnosti jer bez razvoja nema konkurentnosti, poručio je Ostojić.

Dodao je kako će iduća biti iznimno teška turistička godina, a teško stanje i kriza u okruženju, kao što je u Italiji, zasigurno će se osjećati u turističkom prometu. Međutim, smatra da su turistički djelatnici spremni ispuniti cilj, a to je da iduća sezona bude na razini ovogodišnje.

Ostojić se osvrnuo i na Zakon o turističkom zemljištu ustvrdivši kako situacija po tom pitanju nije još riješena sve dok hotelske kompanije ne dobiju ugovore o koncesiji.

Na današnjem Turističkom forumu dodijeljene su i godišnje nagrade "Zlatna koza - Capra d'oro" za dostignuća na području marketinških aktivnosti u turizmu te turističke promocije Istre. Ovogodišnji dobitnici nagrada su Udruga vinara i vinogradara Istre "Vinistra", udruga "Adria Music Conference", Arheološki muzej Istre, Maistra d.d., publicist Franko Lukež te jedan od svjetski poznatih stručnjaka za degustacije ekstra djevičanskog malinovog ulja Marco Oreggia. (Hina)



Pisane vijesti