Turističke zajednice Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine potpisale sporazum o suradnji

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/191129_ckvin_1.jpg

Tri turističke zajednice s područja crikveničko-vinodolske rivijere, Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine, potpisale su sporazum o suradnji, koji će unaprijediti njihovu projektnu suradnju, a ministar turizma Gari Cappelli tom je prigodom istaknuo kako se priprema još udruživanja.

Sporazumom se utvrđuje način suradnje i koordinacije s ciljem zajedničke provedbe aktivnosti, što će unaprijediti suradnju turističkih zajednica crikveničko-vinodolske rivijere, koje već surađuju u izradi promotivnih materijala, na sajmovima te u drugim projektima. Kako je istaknuto na potpisivanju, novi Zakon o turističkim zajednicama, koji stupa na snagu početkom 2020. godine, predvidio je projektno udruživanje turističkih zajednica, kojim se želi jačati prepoznatljivost pojedinih područja i turističke ponude.



Ministar Cappelli izrazio je zadovoljstvo što su na crikveničkoj rivijeri prepoznali važnost udruživanja te su među prvima koji se udružuju na bazi projekata. Sada imamo dva formalna udruživanja - to su Imotska krajima i Ravni kotari, dok se Hvar i crikvenička rivijera udružuju na bazi projekata, a mnoga se udruživanja pripremaju. Ima dobrih i kvalitetnih reakcija, u pripremi je još puno udruživanja, i formalnih i neformalnih, prema projektnim planovima, istaknuo je. 

Po njegovim riječima, tri turističke zajednice zajedno imaju oko tri milijuna noćenja i ukupno oko 64 tisuće kreveta u svim vrstama smještaja. Udruživanjem stvarate snagu i mogućnost da se zajedno predstavite jače i kvalitetnije, rekao je Cappelli, ističući i da udruživanje omogućuje kvalitetnije strategije razvoja marketinških aktivnosti, zajedničko javljanje na natječaje, planiranje zajedničke infrastrukture, dodatnu kvalitetu, organizaciju i kontrolu.

Ističe da se za udružene projekte, kada se raspišu natječaji, planira oko 15 milijuna kuna, a 35 do 40 milijuna će se moći koristiti u nerazvijenim dijelovima zemlje.

Ministar Cappelli je podsjetio i da je Vlada s jučerašnje sjednice Saboru uputila prijedlog zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji je vrlo važan za turističke tvrtke te daje mogućnost novih investicija u turizam od čak tri milijarde eura. 

Sporazum o suradnji turističkih zajednica s područja crikveničko-vinodolske rivijere potpisali su gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina, zamjenik gradonačelnika Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković i načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić te direktori triju turističkih zajednica Marijana Biondić (TZG Crikvenice), Vladimir Butković (TZG Novog Vinodolskog) i Alenka Spoja (TZO Vinodol).

Rukavina je tom prigodom podsjetio da su nekad samo na području Grada Crikvenice djelovale četiri turističke zajednice, koje su objedinjene. Bilo je negodovanja, ali to se pokazalo kao pun pogodak, ni jedna dotadašnja turistička zajednica nije dobila manje sredstava, nego čak i više, uz bolje programe i sve to sada dobro funkcionira, rekao je.

Novi zakon omogućava suradnju turističkih zajednica na širem području, rekao je, dodajući da će turističke zajednice suradnjom biti jače, a destinacija na višoj razini, s kvalitetnijom ponudom. Svrha našeg ujedinjavanja je i da za zajedničke projekte lakše dolazimo do potrebnih sredstava, rekao je Rukavina ističući da turističke zajednice crikveničko-vinodolske rivijere već rade na zajedničkom projektu - novoj šetnici koja bi Crikvenicu povezivala s Novim Vinodolskim. (Hina/FaH)

Pisane vijesti