Turistička posezona u plusu, u studenome ostvareno 13 posto više dolazaka

Slika /1_A_fotke_vijesti/230726_autor Ivan Brčić.jpg

Tijekom 11 mjeseci realizirano gotovo 107 milijuna noćenja
Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u studenome ostvareno više od 375 tisuća dolazaka i 941 tisuća noćenja, što u odnosu na isti mjesec prošle godine predstavlja rast od 13 posto u dolascima i 1 posto u noćenjima.

„Turistički rezultati koje ostvarujemo tijekom cijele ove godine potvrđuju nam kako ostvarujemo strateške ciljeve Vlade Republike Hrvatske kada govorimo o razvoju cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženijeg turizma. S obzirom na prekrasna blagdanska događanja diljem Hrvatske, sigurna sam kako ćemo ovu godinu zaključiti iznimno uspješno. Paralelno s uspješnim dovršetkom ove turističke godine već je realizirano i niz pripremnih aktivnosti za sljedeću, od sudjelovanja na sajmovima do predstavljanja na nizu tržišta te vjerujem kako ćemo i u 2024. ući s još snažnijim pozitivnim trendom razvoja našeg turizma tijekom cijele godine“, istaknula je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

„Hrvatski turistički sektor uspješno je zadržao trend rasta prometa i tijekom studenog te smo u vrlo pozitivnom ozračju ušli u posljednji mjesec u godini. U našoj su zemlji u tijeku atraktivni i zanimljivi adventski programi pa tijekom prosinca očekujemo pojačani turistički promet i brojne domaće i inozemne goste, posebice one s nama najbližih tržišta kao što su Slovenija, Italija, Mađarska, Austrija, Njemačka i druge. Naš je cilj da tijekom prosinca dodatno učvrstimo turistički rezultat Hrvatske, kako u smislu turističkog prometa, tako i u smislu prihoda koji će biti rekordni“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, nadodavši kako je na emitivnim tržištima upravo krenula promotivna kampanja za poticanje bukinga i novih rezervacija za 2024.

Gledano po županijama, tijekom studenoga je najviše noćenja ostvareno u Istri (150.000), na Kvarneru (148.000) te Splitsko-dalmatinskoj županiji (129.000), dok je, gledano prema destinacijama, najviše noćenja u studenome ostvareno u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Opatiji te Zadru.

U studenome su najviše noćenja ostvarili gosti s tržišta Hrvatske (314.000), Slovenije (87.000), Njemačke (64.000), Austrije (63.000) i BiH (56.000), a kada promatramo vrstu smještaja u studenome ja najviše noćenja ostvareno u hotelima (532.000) te objektima u domaćinstvu (190.000).

U kumulativu ostvareno 9 posto više dolazaka i 3 posto više noćenja

Prema podacima sustava eVisitor, od siječnja do kraja studenoga u Hrvatskoj je ukupno ostvareno 20.2 milijuna dolazaka i 106.8 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od 9 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima, dok u odnosu na 2019. godinu navedeno predstavlja izjednačenje rezultata.

Pritom je u kumulativu u jadranskim županijama ostvareno 17.8 milijuna dolazaka i 102 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od 8 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima, u Zagrebu je ostvareno 1.2 milijuna dolazaka (+21% u odnosu na lani) i 2.3 milijuna noćenja (+13% u odnosu na lani), dok je na ostatku kontinenta ostvareno 1.2 milijuna dolazaka (+15% u odnosu na lani) i 2.5 milijuna noćenja (+13% u odnosu na lani).

Najviše noćenja u kumulativu su ostvarili gosti s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke.

Pisane vijesti