Turistička ponuda Vukovarsko-srijemske županije primjer održivog turizma

Slika /arhiva/P-H20160315000546.jpg

Turistička ponuda Vukovarsko-srijemske županije sve je bogatija proizvodima temeljenim na kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini te tradiciji, običajima i trendovima održivog razvoja koji svake godine privlače i sve više posjetitelja, istaknuto je u utorak na predstavljanju turizma te županije u Zagrebu.

Predstavljanje turističke ponude te najistočnije slavonske i hrvatske županije u Zagrebu za putničke agencije i novinare organizirala je županijska Turistička zajednica čija je direktorica Rujana Bušić Srpak naglasila da se na području cijele županije dosta radi na kreiranju novih turističkih proizvoda i tura koje privlače i sve više turista.

"Turizam u našoj županiji postaje sve dragocjeniji izvor prihoda, a iako nam nedostaje novca za velike kampanje, razvoj složenijih proizvoda i otvaranje više hotela, ipak se možemo pohvaliti lanjskim rekordnim brojem od 110 tisuća noćenja, što je porast od 18 posto u odnosu na 2014. Sličnim rezultatima nadamo se i ove godine", naglasila je Bušić Srpak dodajući da županijska Turistička zajednica radi sa skromnim godišnjim proračunom od 780 tisuća kuna.

No, kako kaže, nije u novcima sve, nego i interesu i velikom trudu stanovnika, poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednika županije i njenih gradova i mjesta od Vinkovaca i Županje, do Vukovara i Iloka, brojnih sela i seoskih domaćinstava koja se sve više uključuju u turizam (Bošnjaci, Tordinci, Nijemci, Otok i drugi).

"Velika stvar nam se dogodila pred prošlo ljeto kada je konačno otvoren po svemu jedinstven u svijetu Muzej vučedolske kulture na arheološkom lokalitetu Vučedol kod Vukovara, koji nas, iako se to slabo prepoznaje u Hrvatskoj, svrstava u elitne destinacije i zbog kojeg će nam zasigurno doći više turista iz svijeta", istaknula je Bušić Srpak.

Napominje i da sve više raste riječni kruzing turizam hrvatskom stranom Dunava. U sklopu te ponude od prošle godine Dunavom turiste izletnički i u razglede vozi prvi riječni električni brod Bajadera, privatna investicija vukovarske agencije Danubiumtours, a sve više brodova-riječnih kruzera iz Europe pristaje u vukovarsku luku. Prošle godine pristalo ih je blizu 280 ili 9,5 posto više nego u 2014., a njima je u županiju došlo 7 posto više putnika ili nešto više od 35 tisuća.

Od ostalih novosti u ponudi izdvojila je projekt Zavičajnici u sklopu kojeg se organiziraju ture u spomen na slavne i vrijedne ljude iz tog kraja, poput Lavoslava Ružičke, plemstva Odescalchi iz Iloka i pjesničkih tura ljubavi Ivana Kozarca u Vinkovcima. Skrenula je pažnju i na europski projekt Centar za promatranje ptica u selu Nijemci, na brojne manifestacije posvećene žetvi, vršidbi i općenito tradicijskom načinu života, ali i na sve posjećenije muzeje, poput Dvorca Eltz u Vukovaru, biciklističke i pješačke staze, vinske i tzv. rakijske ture te sve bolje gastro ture.

"Gastronomija i bogatstvo okusa hrane je nešto po čemu nas prepoznaju, a vjerujemo da smo u tome odlični jer se hrana kod nas proizvodi i s poštovanjem pripravlja, a prepoznavanju županije u svijetu sve više pridonose i Iločki podrumi, koji su ne samo vinska nego i tvrtka-okosnica razvoja čija su vina sve nagrađivanija na brojnim svjetskim natjecanjima", naglasila je Srpak dodajući da u županiji ukupno ima oko dvije tisuće turističkih kreveta u svim vrstama smještaja.

Ocjenjujući predstavljanje turističke ponude Vukovarsko-srijemske županije "sjajnom prilikom za vidjeti na jednom mjesto što je sve županijska TZ s partnerima u Županiji napravila za turizam", direktorica Sektora za upravljanje destinacijom i podršku razvoju ponude Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Slavija Jačan Obratov naglasila je da Glavni ured HTZ-a podržava aktivnosti te županijske TZ u sklopu podrške razvoja kontinentalnog turizma.

"Izuzetno cijenimo napore koje direktorica županijske TZ Rujana Bušić Srpak ulaže u sustavan i osmišljen razvoj i promociju turizma Vukovarsko-srijemske županije, čija turistička ponuda i proizvodi zasigurno uvelike premašuju ekonomsku situaciju u toj županiji i pravi je primjer održivog turizma", zaključila je Jačan Obratov.

(Tatjana Miščančuk, Hina/FaH)



Pisane vijesti