Trinaest država članica Europske unije podržalo hrvatske napore za jačanje pozicije turizma u institucijama EU

Slika /AA_2018_b-fotke/UNWTO.jpg

Delegacija Ministarstva turizma u sastavu: državni tajnik Frano Matušić i glavna savjetnica ministra Barbara Mesić, sudjelovala je od 11. do 13. lipnja na 63. sastanku UNWTO Komisije za Europu u Pragu. Hrvatska trenutno predsjeda UNWTO Komisijom za Europu te je državni tajnik Matušić u ime Ministarstva turizma vodio predsjedništvo Komisije.

 

Prije nekoliko mjeseci ministar Cappelli započeo je snažno lobiranje prema državama članicama EU kako bi turizam izborio bolju poziciju u institucijama EU. Sektor koji zapošljava 24 milijuna stanovnika EU, te ostvaruje 10 posto BDP-a, zasigurno zaslužuje biti zastupljeniji u okviru EU. Jaku podršku ministru Cappelliju i Vladi Republike Hrvatske pružio je Europski parlament koji je dao preporuku Europskoj komisiji, tražeći uspostavu financijske linije za turizam. U međuvremenu su se informacije o navedenoj hrvatskoj inicijativi počele širiti među svim članicama. Trinaest država članica: Italija, Portugal, Španjolska, Cipar, Rumunjska, Slovačka, Litva, Latvija, Malta, Poljska, Grčka, Bugarska i Slovenija - što pismeno, što bilateralnim susretima, stale su uz bok Hrvatske.

Jučer je u Pragu na sastanku Komisije za Europu izglasana podrška hrvatskoj inicijativi. Prilikom rasprave Italija je istaknula da je jačanje pozicije turizma pitanje od snažnog interesa EU, te da UNWTO (Svjetska turistička organizacija) treba biti glavni protagonist koji će nas svojim odlukama podržavati na razini EU. Svih 13 država članica se složilo da turizam zaslužuje zasebnu upravu u okviru Europske Komisije (trenutno se nalazi u upravi zajedno s kreativnim industrijama), da to zasebno tijelo treba biti mjesto gdje ćemo razgovarati o zaposlenosti, mladima, problemu radne snage, ali i jačoj financijskoj podršci turizmu.

Kako se do jeseni 2018. godine donosi višegodišnji financijski okvir za naredno sedmogodišnje razdoblje, a iduće godine su i novi izbori za Europski parlament, ovo je pravi trenutak da sve zemlje koje zagovaraju jačanje pozicije turizma udruže svoje glasove. Kako je turizam horizontalna djelatnost, financiran je iz više različitih fondova, za većinu država je najvažnije da se financijski potpomognu inovativni poduzetnički projekti u turizmu, koji će generirati novu zaposlenost, te posljedično pozitivne financijske procese.

“Hrvatskoj izuzetno puno znači podrška 13 država članica EU. Htio bih naglasiti da smo cijelo vrijeme imali podršku Vlade RH i premijera Plenkovića, koji apsolutno razumije i pruža podršku razvoju turističkog sektora koji je iznimno značajan za Republiku Hrvatsku“, istaknuo je ministar Cappelli.

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Polilikashvili od početka je dao otvorenu podršku spomenutoj inicijativi. U narednih mjesec dana nastavak razgovora o ovoj temi vodit će se u institucijama EU. Međutim, ovoga puta Hrvatska neće biti usamljena. Uz nas će biti veliki broj država članica.

Na završetku jučerašnjeg zasjedanja UNWTO Komisije za Europu, objavljeno je i da je Hrvatska pobijedila u natjecanju za slijedeće domaćinstvo komisije UNWTO- a, koje će se održati 2019. godine u Hrvatskoj. Biti će to prilika da ugostimo čelnike i rukovodeće ljude u turizmu 42 članice UNWTO Komisije za Europu.

Pisane vijesti