Tri milijuna noćenja 20 dana ranije nego lani

Slika /arhiva/P-H20151009000391.jpg

Tri milijuna turističkih noćenja na području Dubrovnika ove godine je ostvareno 2. listopada, čak dvadeset dana ranije nego prošle godine, rekla je u petak direktorica dubrovačke Turističke zajednice Romana Vlašić.

"U ovom trenutku imamo ostvarenih oko 3 milijuna i 70 tisuća noćenja, a tromilijunto noćenje ostvareno je 2. listopada, odnosno čak 20 dana ranije nego prošle godine", rekla je Vlahušić na konferenciji za novinare povodom tromilijuntog noćenja.  Dodala je da je ove godine prvi puta ostvareno milijun noćenja u privatnom smještaju i to u srijedu, 7. listopada.

Najviše posjetitelja po njezinim je riječima došlo iz Ujedinjenog Kraljevstva, a potom SAD-a odakle je ove godine ostvareno 25 posto više dolazaka i noćenja. Slijede Nijemci, Francuzi i domaći gosti.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić rekao je na konferenciji kako je Dubrovnik turistički rastao i u vremenima krize, te istaknuo značaj privatnog smještaja koji je u posljednjih nekoliko godina u velikom porastu.

''Privatni smještaj u Dubrovniku se desetljećima doživljavao kao sporedna djelatnost. Ljudi su prestali prodavati imovinu i počeli živjeti od nje. Počeli su davati svoju imovinu u najam'', rekao je Vlahušić.

Najavio je da će do kraja godine u Dubrovniku biti ostvareno oko 940 tisuća dolazaka dok je već za sljedeću godinu cilj milijun dolazaka.

''Dogodine želimo imati milijun dolazaka, a zajedno s općinama Konavle i Župa Dubrovačka 1,3 milijuna. Za najkasnije deset godina želimo doći do pet milijuna noćenja i milijun i pol dolazaka'', rekao je Vlahušić.

(Hina)



Pisane vijesti