Treći regionalni vinski festival 'Dubrovnik FestiWine'

Slika /arhiva/250416_dbk_wine1.jpg

Treći regionalni vinski festival 'Dubrovnik FestiWine' otvorio je danas dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, naglasivši važnost proizvodnje i promocije vina te izdvojene dodatne poticaje za vinogradarstvo i daljnju promociju županijskih vina.

Festival će trajati do 1. svibnja 2016. godine, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i regionalne agencije DUNEA, te produkciji agencije Dubrovnik PartneR i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Okupljenima se obratila i Melanija Milić, direktorica regionalne razvojne agencije DUNEA, naglasivši kako je DUNEA dosadašnjim aktivnostima aktivno sudjelovala u razvojnoj strategiji vinogradarstva županije, kao i popratnim aktivnostima poput nedavnog održanog B2B susreta, te će i dalje kontinuirano ulagati u daljnju promociju županijskih vina. 

Predstavljena je i nova vinska marka, Dubrovnik Cuvée, novo crno vino, nastalo sljubljivanjem plavca malog i merlota u tri okusne varijante: suho, polusuho i poluslatko. Marka vina Dubrovnik Cuvée rezultat je dvogodišnjeg rada na projektu 'Kreiranje i brandiranje novog vina na bazi sorte plavac mali'. 

Današnje otvorenje festivala uvelo nas je u 'Dubrovačku vinsku setemanu', koja se održava od 25. travnja do 1. svibnja, a u okviru koje brojni dubrovački hoteli, restorani i wine barovi nude posebnu ponudu vina Dubrovačko-neretvanske županije i finih delicija dubrovačkog kraja. 

U utorak i srijedu, 26. i 27. travnja, održat će se ocjenjivanje 65 izvrsnih vina Dubrovačko-neretvanske županije, a u ocjenjivačkom sudu je jedanaest domaćih i inozemnih sudaca, enoologa, vinskih profesionalaca,  blogera i promotora vina, čije međunarodno znanje, iskustvo, kao i strukovna raznolikost, jamče neovisno ocjenjivanje. Na čelu međunarodnog ocjenjivačkog suda nalazi se Bojan Kobal, vlasnik Kobal vinarije, osvajač brojnih titula na međunarodnim natjecanjima te licencirani ocjenjivač vina.

Program se nastavlja u srijedu, 27. travnja, kada je na rasporedu događaj koji s oduševljenjem iščekuju suci FestiWinea, sponzori i prijatelji festivala, 'Blind date: in love with Ston Oyster' u Stonu, kada će odabrati županijsko vino koje najbolje ljubi nadaleko poznatu stonsku kamenicu. 

Središnji događaj FestiWinea je 'FestiWine izložba vina', koju tradicionalno posjeti veliki broj posjetitelja i prijatelja festivala. Izložba će se održati 29. i 30. travnja u prostoru novoobnovljenih Lazareta. Svoja vina će izložiti 40 vinara Dubrovačko-neretvanske županije koji će predstaviti oko 200 vinskih etiketa te će ujedno iskoristiti mogućnost susreta s hotelijerima i ugostiteljima.

Treći vinski festival Dubrovnik FestiWine završava događajem koji s nestrpljenjem iščekuju brojni Dubrovčani i gosti. 'Idemo na Pelješac u carstvo vina', dan otvorenih vrata vinara s Pelješca održat će se na praznik rada, 1. svibnja.



Pisane vijesti