Treća konferencija medicinskog turizma o šansi Hrvatske za razvoj tog segmenta

Slika /arhiva/110901-3-konf-l.jpg

S obzirom na sve veći broj pacijenata koji u brojnim zemljama Europe i svijeta zbog smanjivanja troškova javnog zdravstva sve dulje čekaju na operacije i druge medicinske obrade, realno je očekivati porast turističko-medicinskih putovanja u druge zemlje, u čemu priliku za razvoj medicinskog turizma vidi i Hrvatska koja za to ima velike, a vrlo slabo iskorištene potencijale. Istaknuo je to danas na 3. međunarodnoj konferenciji medicinskog turizma u zagrebačkom Hotelu Westin jedan od najboljih poznavatelja prilika u europskom medicinskom turizmu i direktor britanskog internetskog portala Treatment Abroad, Keith Pollard. Taj je portal, uz Udrugu za razvoj medicinskog turizma i tvrtku Medicinska grupa, organizator konferencije koja se održava do 17. rujna, a u Zagrebu je okupila više od sto domaćih i stranih stručnjaka, predstavnika turizma, medicine i drugih.

Usporedivši razvoj medicinskog turizma s nekadašnjom zlatnom groznicom u Americi, Pollard je naglasio da od tog razvoja, kao i nekad od te groznice, svi uključeni mogu zaraditi, a posebno u zemljama s razvijenijom turističkom i medicinskom infrastrukturom, kvalitetnim kadrom i konkurentnim cijenama. Hrvatska u tom smislu ima sve što treba, ali je potrebno da, slično kao i neke druge zemlje, pojača svoje oglašavanje i promociju kao zemlje medicinskog turizma, kazao je Pollard dodajući da se općenito u Europi na takvoj promociji malo radi.

Zadnjih nekoliko godina po tom se pitanju nešto više radi, primjerice Mađarska i Poljska, ali je i dalje u većini zemalja to najviše prepušteno preporukama samih pacijenata koji su se negdje liječili. To će se u idućim godinama sigurno mijenjati jer tržište medicinskog turizma raste svake godine, rekao je Pollard.

Istaknuvši da se u Hrvatskoj ne smije više odlagati dinamičniji razvoj medicinskog turizma kojim može postati cjelogodišnja rivijera Europe, predsjednik Udruge medicinskog turizma Miljenko Bura je kazao da treba još puno učiniti na certificiranju medicinskih ustanova po međunarodnim standardima. Smatra i da Hrvatska ima sve uvjete za taj razvoj, ali s obzirom na profil i zahtjeve tih turista potrebne su i brojne investicije u objekte kao i institucionalna potpora koja teoretski postoji, ali praktično su vrlo malo. Već se dulje vrijeme u tom smislu očekuje i posebni pravilnik o zdravstvenim uslugama u turizmu, bez kojeg se teško može raditi ozbiljnije, ali zato privatni sektor ne čeka nego pokreće niz projekata, primjerice na Lošinju, u Varaždinskim Toplicama i Vodicama, naglasio je Bura.

Na konferenciji su uz ostalo iznijeti i podaci da je tržište medicinskog turizma u svijetu dosegnulo vrijednost oko sto milijardi američkih dolara te oko 50 milijuna putovanja godišnje, a godišnje raste pod stopi većoj od 20 posto. (Hina)



Pisane vijesti