Treća edukacija o programima prekogranične i transnacionalne suradnje za turističke projekte

Slika /arhiva/190516_DU_2.jpg

Ministarstvo turizma i Glavni ured Hrvatske turističke zajednice održali su danas treću u nizu edukacija s temom 'Hrvatski turizam kroz programe europske teritorijalne suradnje u financijskoj perspektivi 2014.-2020.: 'Programi prekogranične i transnacionalne suradnje za turističke projekte'.

Edukaciji su se odazvali djelatnici svih razina sustava turističkih zajednica i njihovi potencijalni projektni partneri iz javnog i privatnog sektora iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal uvodno je pozdravila sudionike te ih podržala u namjeri da prijavljuju svoje projektne ideje te istaknula da je glavni cilj edukacije poticanje djelatnika na aktivnije sudjelovanje u pripremi i provedbi projekata u okviru Programa prekogranične i transnacionalne suradnje.

Programe prekogranične i transnacionalne suradnje u financijskoj perspektivi 2014.-2020. predstavili su predavači iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Agencije za regionalni razvoj. Mislav Kovač iz MRRFEU posebno je istaknuo program CBC Italija-Hrvatska 2014.-2020. s izuzetno velikom financijskom alokacijom iz ERDF-a u iznosu od 236 milijuna eura. Naglasio je kako se poziv na dostavu projektnih prijedloga za taj program očekuje u rujnu 2016. godine. Anita Paurević iz ARR predstavila je program CBC IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora za koji su sudionici edukacije imali puno upita o izvještavanju i praćenju implementacije.

Nataša Mirić iz DURA-e (Razvojna agencija grada Dubrovnika) predstavila je projekt Razvoj održivog turizma: 'Od hercegovačkih staza do dubrovačkih Elafitskih otoka' čiji je nositelj TZ grada Dubrovnika, a sufinanciran je u okviru programa IPA Hrvatska-BiH 2007.-2013. Sudionici su dobili informacije o aktivnostima i tijeku provedbe s posebnim naglaskom na dijelu rute Via Dinarica, a o uspješnosti projekta svjedoči njegov nastavak u financijskoj perspektivi 2014.-2020.

Bruno Bebić iz DUNEA-e (Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije) predstavio je projekt 'ĆIRO: Bicikliranje kroz povijest' koji je rezultirao pojačanim interesom svih turista, a posebno biciklista. Provedene aktivnosti uključivale su čišćenje terena pruge, postavljanje klupa, tiskanje plakata i brošura te postavljanje signalizacije, a u okviru projekta poseban je trud uložen u zaštitu šišmiša u tunelima te provedbu principa zaštite okoliša i habitata u skladu s pravilima Natura-e 2000.

U drugom dijelu edukacije Mislav Kovač iz MRRFEU predstavio je Programe transnacionalne suradnje 2014.-2020.: AdrionDunavSredišnja Europa i Mediteran

Prezentacije:

 


Pisane vijesti