Svjetsko prvenstvo u preciznoj orijentaciji

Slika /arhiva/logo_wtoc2015.png

Orijentacijski klub „Vihor“ i Planinarski savez Zagreba izabrani su za organizatore Svjetskog prvenstva u preciznoj orijentaciji 2015. godine koje će se održati od 23.-27. lipnja 2015. u Zagrebu i Karlovcu.  Pokrovitelji natjecanja su gradovi Zagreb i Karlovac te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Međunarodna orijentacijska federacija (IOF) je zahvaljujući izuzetnim rezultatima naših natjecatelja prepoznala kvalitetnog partnera i ponudila je Hrvatskoj organizaciju Svjetskog prvenstva. Na proteklih šest Svjetskih prvenstava zagrebački natjecatelji osvajali su medalje, a u srpnju prošle godine u Italiji ekipa je osvojila zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu.

Sudjelovanje na natjecanju potvrdilo je više od 150 natjecatelja reprezentativaca i pratećeg osoblja iz 25 zemalja svijeta. Disciplinom precizne orijentacije istovremeno se bave i osobe s teškoćama u kretanju te na natjecanju sudjeluje i veći broj natjecatelja u invalidskim kolicima.

Precizna orijentacija (Pre-O) je jedna od četiri od IOF-a (Međunarodnog orijentacijskog saveza) priznatih disciplina orijentacije (uz orijentacijsko trčanje, orijentaciju na brdskim biciklima i skijašku orijentaciju). Prilagođena je sudjelovanju svih zainteresiranih, također i osoba s poteškoćama u kretanju, a svi se natječu jednakopravno bez obzira na godine, spol, tjelesnu pripremljenost. Kategorije se dijele samo prema znanju orijentiranja, odnosno zahtjevnosti orijentacijske staze. Za natjecanje potrebna je karta terena s ucrtanim kontrolnim točkama i opisima kontrola, kontrolni karton, kompas i perforator. Kartu i kontrolni karton osigurava organizator, kao i perforatore. Jedinu opremu koju natjecatelj mora donijeti sa sobom su kompas i dobra volja. Kod precizne orijentacije, za razliku od ostalih orijentacijskih disciplina, nije bitna brzina prolaska staze nego točnost pri interpretiranju karte i čitanju orijentacijskih opisa i koreliranja terena i karte, uz pomoć kompasa.



Najave