SVJETSKO PRVENSTVO U PODVODNOM RIBOLOVU

Slika /arhiva/10.09.13-27-losinj.jpg

Mali Lošinj, s tradicijom podvodnog ribolova od davnih pedesetih godina proteklog stoljeća, domaćin je 27. Svjetskog prvenstva u toj kategoriji, koje se održava od 14. do 19. rujna 2010. godine, uz sudjelovanje ekipa iz 21 zemlje.

Davne 1950. godine u Mali Lošinj kao novo ribolovno sredstvo stiže prva puška za podvodni ribolov, a samim time stvorena je nova kategorija koju ondašnji Zakon o morskom ribarstvu još nije poznavao – podvodni ribolovac.

Već 1956. godine održano je Prvenstvo sjevernog Jadrana u podvodnom ribolovu u akvatoriju Lošinja, a 1957. godine Mali Lošinj organizira 1. Svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu, te se od tada upisuje na svjetsku kartu podvodnog ribolova.

Od 1957. godine u Malom Lošinju održava se tradicionalno natjecanje - Novogodišnji kup u podvodnom ribolovu. Duboka je i neraskidiva veza Lošinjana i podvodnog ribolova, o čemu svjedoči i spomenik podvodnom ribolovcu u centru Lošinja.

Svjetsko natjecanje započinje mimohodom sudionika i svečanim otvaranjem, s nizom događanja tijekom sljedećih dana, od obilazaka otoka, akcija poribljavanja mora, do samoga natjecanja što se održava u zoni Punta Križa i otoka Unije.

Najave