Svjetski kongres socijalnog turizma o važnosti razvoja tog segmenta

Slika /arhiva/P-H20161019000572.jpg

Svjetski kongres socijalnog turizma, koji se do petka održava u Zagrebu, okupio je oko 200 sudionika iz 30 zemalja svijeta, uz poruku da je to rastući segment i jedan od jačih multidisciplinarnih segmenata u svjetskom turizmu, koji vodi i većoj uključivosti i održivosti turizma. Kongres organizira ISTO - Međunarodna organizacija socijalnog turizma (International Social Tourism Organisation) u suradnji s hrvatskim partnerima, među kojima su Grad Zagreb, ministarstva turizma te socijalne politike i mladih, Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska turistička zajednica (HTZ), Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) te drugi.

Svjetski kongres socijalnog turizma, koji se do petka održava u Zagrebu, okupio je oko 200 sudionika iz 30 zemalja svijeta, uz poruku da je to rastući segment i jedan od jačih multidisciplinarnih segmenata u svjetskom turizmu, koji vodi i većoj uključivosti i održivosti turizma.

Kongres organizira ISTO - Međunarodna organizacija socijalnog turizma (International Social Tourism Organisation) u suradnji s hrvatskim partnerima, među kojima su Grad Zagreb, ministarstva turizma te socijalne politike i mladih, Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska turistička zajednica (HTZ), Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) te drugi.

U sklopu prvog dana kongresa održana je i redovita godišnja skupština ISTO-a, koja se, kao i kongres, održava svake dvije godine, i to najčešće izvan Europe, kazao je za Hinu predsjednik ISTO-a Jean Marc Mignon,

"Ovo je prvi puta da se naš svjetski kongres održava u središnjoj i istočnoj Europi, a Hrvatsku smo izabrali zbog odličnog kontakta s Udrugom za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske Svijet tišine, čija je predsjednica Vanda Šagovac često dolazila na naše kongrese i ujedno je i najzaslužnija što smo tu. Razlog za odabir Hrvatske je i što smo uvidjeli da je Ministarstvo turizma u svojim planovima i strategijama unazad par godina dalo više prostora socijalnom turizmu te vjerujem da će se to kod vas i više razviti", rekao je.

Spomenuvši kako ISTO postoji od 1963. i danas ima 150 članova u 35 zemalja Europe, Amerike i Afrike, Mignon je naglasio da se zalažu za razvoj socijalnog turizma, koji podrazumijeva solidarnost, odgovornost i uključivost u turizam svih socijalnih i skupina s određenim potrebama u turističkim kretanjima, s naglaskom na socijalnu politiku kao pokretača tog segmenta, ali i rasta domaćeg turizma.

"Treba znati, a što se često krivo misli, da socijalni turizam nije samo za siromašne koji nemaju novca za odmore i putovanja pa im za to treba potpora, kao ni samo za one koji su hendikepirani ili stari, nego se odnosi na dostupnost turizma svima i pogotovo onima koji imaju određene drugačije potrebe na odmorima i putovanjima, poput djece i mladih, starijih, osoba s invaliditetom i sličnih", kazao je Mignon, ističući da je u svemu tome važna socijalna politika u svakoj zemlji, ali na razini primjerice EU-a.

"Svaka vlada, pa i vaša u Hrvatskoj, mora biti svjesna da dobro i pametno osmišljena socijalna politika može biti i pokretač domaćeg turizma, koji je i do pet puta važniji od međunarodnog turizma za stabilnost, dobro osjećanje stanovništva i razvoj ukupnog turizma u svakoj zemlji gdje se razvija. Stoga poručujem i vašoj novoj vladi da uzme to u obzir i potiče domaći turizam i putovanja domaćih ljudi po zemlji jer to donosi i investicije u turističku infrastrukturu te druge", rekao je Mignon.

Iznio je pritom primjere Španjolske koja s poticajima za seniore godišnje ima oko 1,1 milijun njihovih putovanja po zemlji, a slično rade i Portugal, Švicarska i Francuska, koje je, uz SAD, izdvojio i kao zemlje u kojima se socijalni turizam najdinamičnije odvija.

Napominjući kako mu je teško reći koliko takva putovanja sudjeluju u ukupnim putovanjima u svijetu, jer takvih podataka na jednom mjestu jednostavno nema, Mignon ugrubo procjenjuje da bi to moglo biti oko 20 posto svih putovanja.

"Postoje velike razlike između SAD-a i Europe u tom segmentu. U Americi je to jako dinamično i s puno putovanja, dok je u Europi nešto slabiji intenzitet jer je kriza u brojnim europskim zemljama trajala dugo, zbog čega su vlade dosta i rezale troškove socijalne politike, što je utjecalo da osobe s poteškoćama teže i manje putuju na odmore. Očekujem da će se to s poboljšanjem ekonomskih situacija nastaviti razvijati, pa tako i u Hrvatskoj", zaključio je Mignon.

Na kongresu će se raspravljati i o brojnim izazovima za socijalni turizam, poput potrebe puno većeg angažmana turističke industrije i podrške država, više interdisciplinarnih istraživanja koji bi povezali različite pristupe i sektore, kao i o trenutnoj 'prijelomnoj točki' na kojoj je socijalni turizam zbog velikih demografskih promjena u svijetu, potrebe veće socijalne uključenosti te brige i skrbi za starije, mijenjanja globalnih granica diljem svijeta zbog migracija, preseljenja i izbjeglica, novih poslovnih modela, prijenosa znanja i drugih. (Hina/FaH)



Pisane vijesti