Svjetski hotelski portali: U Hrvatskoj počinje novi investicijski ciklus u turizmu

Slika /arhiva/rh-karta-ww.jpg

Ulaskom Hrvatske u EU njezin je turizam dobio dodatni 'vjetar u leđa' s primjerice većim pravima putnika u zračnom prijevozu te nižim mobilnim roaming naknadama, ali i planiranjem novih investicijskih ciklusa u hotelsku i turističku infrastrukturu od strane javnog (državnog) i privatnog sektora od oko 7 milijardi eura do 2020. godine, što je potaknuto i ovogodišnjim uvođenjem niže stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam od 10 posto. Sve to, prema svjetskom portalu 4Hoteliers, vodi ka povećanju kvalitete i konkurentnosti hrvatskog turizma na inozemnim tržištima, čemu bi trebale pridonijeti i najavljene izmjene nekih zakona poput onog o turističkom zemljištu koje će omogućiti korištenje do sada jedva korištenih parcela zemljišta u sklopu turističkih tvrtki i lokalnih zajednica. Investicije se, kako navode na tom portalu, planiraju u modernizaciju postojeće turističke infrastrukture, koja podrazumijeva i privatizaciju državnih turističkih tvrtki koja se tek treba provesti, ali i u segment malih i obiteljskih hotela putem već za ovu godinu najavljenih kreditnih linija Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) te u proširenje sadržaja i ponude s primjerice bazenima što ove godine subvencionira Ministarstvo turizma.

Ulaskom Hrvatske u EU njezin je turizam dobio dodatni 'vjetar u leđa' s primjerice većim pravima putnika u zračnom prijevozu te nižim mobilnim roaming naknadama, ali i planiranjem novih investicijskih ciklusa u hotelsku i turističku infrastrukturu od strane javnog (državnog) i privatnog sektora od oko 7 milijardi eura do 2020. godine, što je potaknuto i ovogodišnjim uvođenjem niže stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam od 10 posto.

Sve to, prema svjetskom portalu 4Hoteliers, vodi ka povećanju kvalitete i konkurentnosti hrvatskog turizma na inozemnim tržištima, čemu bi trebale pridonijeti i najavljene izmjene nekih zakona poput onog o turističkom zemljištu koje će omogućiti korištenje do sada jedva korištenih parcela zemljišta u sklopu turističkih tvrtki i lokalnih zajednica.

Investicije se, kako navode na tom portalu, planiraju u modernizaciju postojeće turističke infrastrukture, koja podrazumijeva i privatizaciju državnih turističkih tvrtki koja se tek treba provesti, ali i u segment malih i obiteljskih hotela putem već za ovu godinu najavljenih kreditnih linija Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) te u proširenje sadržaja i ponude s primjerice bazenima što ove godine subvencionira Ministarstvo turizma.

Takve mjere i smanjena stopa PDV-a potiče i izgradnju i obnovu hotela, a prema navodima jednog od vodećih svjetskih pružatelja globalnih B2B (business to business) hotelskih podataka TopHotelProjects u Hrvatskoj je 'trenutno u tijeku dvanaest hotelskih projekat s više od 2900 soba'.

Jednim od najvećih hotelskih projekata u Hrvatskoj taj pružatelj označava "Gateway Project" u Rijeci, u sklopu kojeg se uz ostalo planira gradnja visoko kategoriziranog hotela s oko 600 soba, luksuznih stanova, te trgovačkog centra i marine s time da se, kako navode, prva otvorenja najavljuju za proljeće iduće godine.

Izdvajaju i investiciju fonda Arqaam Capital iz Dubaija od oko 100 milijuna eura na Hvaru u luksuzni Hvar Island Resort, koja bi se trebala početi realizirati ove godine i kojom bi trebao upravljati južnoafrički lanac Kerzner International Resorts.

U Ministarstvu turizma, kako se doznaje, znaju za te projekte, o onome na Hvaru i mediji su objavljivali još prošle godine, dok za riječki "Gateway Project" napominju da su početkom ovog srpnja Lučka uprava Rijeka i grad Rijeka u organizaciji i provedbi Društva Arhitekata Rijeka objavili javni, međunarodni, otvoreni, a u jednom stupnju i anonimni anketni natječaj za izradu idejnog urbanističkog-arhitektonskog rješenja za uređenja područja Delte i Luke Baroš u Rijeci. Taj je natječaj otvoren do studenog ove godine, planira se odabrati tri rada i onda tražiti koncesionar. U sklopu tog projekta predviđena je i gradnja putničkog terminala, nautičkog centra s marinom, hotela i drugih komercijalnih sadržaja, pri čemu iz Ministarstva smatraju da rokovi za neko otvorenje ne mogu biti već 2014. nego da su neizvjesni s obzirom na vrstu natječaja i njegovu provedbu.

Komentirajući te objave za Hinu, ministar turizma Darko Lorencin ističe kako mu je drago da se investitori zanimaju za Hrvatsku, posebno zbog 12 trgovačkih društava iz područja turizma u većinskom državnom vlasništvu koja su u postupku predstečajne nagodbe i koja traže zainteresirane strateške partnere.

Činjenica je i da je Hrvatska postala investicijski atraktivnija zemlja zbog spuštanja stope PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu sa 25 na 10 posto te samim ulaskom u EU, kaže ministar.

Nada se da će sličnih objava u stranim medijima i na portalima biti još i više jer, osim što moramo povećati investicijsku atraktivnost, imamo i novu Strategiju razvoja turizma Hrvatske koja daje jasan smjer investitorima na koji način želimo upravljati našim turističkim proizvodom. (Hina)



Pisane vijesti