Svjetski dan turizma

Slika /arhiva/wtday-013-L.jpg
Ove godine, na dan 27. rujna, kao i protekle 33, bit će proslavljen Svjetski dan turizma. Ovogodišnjom se temom „Turizam i vode: štitimo zajedničku budućnost“ želi naglasiti odgovornost turističkih dionika, ali i potreba preuzimanja obveze zaštite globalnih vodnih resursa, u godini koju su Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnom godinom vode.

Turizam je najveći gospodarski sektor, pa time i obvezan predvoditi u odgovornom ponašanju. Čista i dostupna voda od životne je važnosti ne samo lokalnome stanovništvu već i za potrebe turizma. Pored toga, raste interes turista i za turizmom posebnih oblika, koji uključuju turističke proizvode vezane uz obale mora, jezera i rijeka, ali močvarna staništa, kao posebno osjetljiva područja.

Središnja će se proslava ove godine održati u Aziji, na Maldivima, gdje će se okupiti stručnjaci i dužnosnici najviših razina te predstavnici privatnog sektora. Razmatrat će se  politike i strategije kojima bi sektor turizma mogao doprinijeti očuvanju i zaštiti voda.

Sve zemlje članice UNWTO uobičajeno se pridružuju proslavama na razne načine, a ponovno je otvoreno nekoliko natječaja: foto natječaj ; natječaj za najbolji esej o zadanoj temi ; Twitter natječaj.

Također, na mrežnim stranicama UNWTO-a mogu se naći i ideje kako proslaviti Svjetski dan turizma (http://wtd.unwto.org/en/content/suggestedactivities) te sugestija da s njima podijelite kako je kod vas obilježen taj dan.

Pozivamo sve turističke dionike, ali i građane Hrvatske da se uključe u obilježavanje Svjetskoga dana turizma.

 



Najave