SVJETSKI DAN TURIZMA - Poruka Damira Bajsa, ministra turizma Republike Hrvatske

Slika /arhiva/logo_engl-copy.jpg

Ovu su godinu Ujedinjeni narodi proglasili međunarodnom godinom bioraznolikosti. Svjetska je turistička organizacija, kao pridružena članica UN-a, odlučila doprinijeti globalnim naporima da se neprocjenjivo blago raznolikosti vrsta i njihovih staništa sačuva, odlučivši da ovogodišnja tema Svjetskog dana turizma bude „Turizam i bioraznolikost“. Danas se u Kini, zemlji domaćinu ovogodišnje središnje proslave Svjetskog dana turizma, vodi dijalog na vrhu, na kojem će se raspravljati o problemima integriranja zaštite bioraznolikosti u planiranje razvoja održivog turizma. Ministarstvo turizma obilježava ovogodišnji Svjetski dan turizma u Parku prirode Žumberak, samo jednom od brojnih zaštićenih područja koje smo poduprli u razvoju turističke ponude.


Ovu su godinu Ujedinjeni narodi proglasili međunarodnom godinom bioraznolikosti. Svjetska je turistička organizacija, kao pridružena članica UN-a, odlučila doprinijeti globalnim naporima da se neprocjenjivo blago raznolikosti vrsta i njihovih staništa sačuva, odlučivši da ovogodišnja tema Svjetskog dana turizma bude „Turizam i bioraznolikost“.



Danas se u Kini, zemlji domaćinu ovogodišnje središnje proslave Svjetskog dana turizma, vodi dijalog na vrhu, na kojem će se raspravljati o problemima integriranja zaštite bioraznolikosti u planiranje razvoja održivog turizma.

Ministarstvo turizma obilježava ovogodišnji Svjetski dan turizma u Parku prirode Žumberak, samo jednom od brojnih zaštićenih područja koje smo poduprli u razvoju turističke ponude.

Mnogima se zaštita prirode i bioraznolikost mogu činiti temama kojima se ne treba baviti turizam. Međutim, turizam je baš kao i sam život - da bi se uspješno razvijao, da bi rastao i bio zdrav, mora brinuti o „zdravlju“ sveukupnih resursa u Hrvatskoj. A Hrvatska doista ima što ponuditi. U usporedbi s mnogim europskim zemljama ima visoku razinu očuvanosti prirode, eko sustava i staništa, diči se izuzetnom biološkom i krajobraznom raznolikošću.

Potpuno je jasno kako i mi u Hrvatskoj toga moramo biti svjesni, bioraznolikost se mora njegovati. Jedna od velikih prednosti naše zemlje leži upravo u očuvanost našeg prirodnog okoliša. Time što brinemo o eko sustavima, prirodnim staništima, stvaramo preduvjete da u njima možemo uživati kako mi, tako i naši gosti.

Tako je nacionalni park, Plitvička jezera, na listi zaštićenih lokaliteta svjetske baštine UNESCO-a. Međutim, osim izuzetnim bogatstvom nacionalnih parkova, Hrvatska se može ponositi brojnim, možda manje poznatim i manje velikim, zaštićenim područjima koja svojom osebujnošću privlače brojne posjetitelje i turiste željne svježeg zraka, svježe vode, neopisive privlačnosti brojnih biljnih i životinjskih vrsta.

Ministarstvo turizma već je niz godina aktivno u međunarodnim tijelima za održivi razvoj i dostizanje Milenijskih razvojnih ciljeva. Također, brojnim potporama javnim ustanovama, ali i turističkim zajednicama i pojedincima u Hrvatskoj, koji žele na odgovoran način razvijati turizam u krhkoj ravnoteži koju sve više narušava čovjek, činimo maksimum napora da posjetitelji na prikladan način iskuse ljepotu netaknute prirode.

Turizam može biti ta pokretačka snaga koja će inzistiranjem na održivosti pomoći odgovornom razvoju kroz očuvanje staništa i bioraznolikosti čineći Zemlju našim domom zauvijek, a ne samo u kratkom trenutku sadašnjosti.
Ministar
Damir Bajs
 


Pisane vijesti