​Svjetske nagrade za odgovorni turizam 2020.

Slika /AAA_2020_ABC/b_logos/reponsible_tourism_a.JPG

Svjetske nagrade za odgovorni turizam dodjeljuju se organizacijama, destinacijama, događajima ili osobama koje na inovativan način doprinose povezivanju turista s lokalnim zajednicama i kulturama. Nagrade će biti objavljene na Svjetski dan odgovornog turizma 4. studenoga, uz predstavljanje na World Travel Market sajmu u Londonu.

Ove godine, suci su odlučili nagraditi poduzeća i destinacije koja preuzimaju odgovornost baveći se svim sektorskim izazovima do kojih je došlo uslijed COVID-19 pandemije.

Dodjeljivat će se certifikati i logotipi za „izuzetno pohvaljena“ i „pohvaljena“ dostignuća, a koji će se moći koristiti u tisku i online, tako da je ovo odlična prilika za prepoznavanje onih koji se uspješno nose s aktualnim okolnostima.

Preporuke kandidata mogu se poslati do 3. kolovoza 2020., od strane bilo koga tko želi ukazati na destinacije, poslovne subjekte i druge organizacije ili pojedince koji koriste turizam ili turističke kapacitete kako bi uspješno odgovorili na izazov pandemije.

Neki od načini na koje turistički sektor može pomoći u rješavanju izazova uključuju:
  • pronalaženje načina za održavanje poslovanja kako bi se sačuvala radna mjesta lokalnog  stanovništva ili korištenje raspoloživih objekata kako bi se susjedi mogli nositi s Covid-19,
  • dekarbonizacija sektora putovanja i turizma,
  • podrška zaštiti divljih životinja i očuvanju njihovih staništa u godini kada su turistički prihodi namijenjeni tim aktivnostima - znatno umanjena,
  • izgradnja ili održavanje „smislenih veza“ kroz marketing vođen idejom odgovornog turizma te kroz odgovarajuće angažmane na društvenim medijima,
  • prikupljanje sredstava za pomoć ljudima, te zaštitu divljih životinja i baštine,
  • razvoj domaćeg turizma - traženje primjera poduzeća i destinacija koje su se preusmjerile na pojačano privlačenje lokalnog tržišta, na promociju odmora bliže vlastitom domu i slično.
Poveznica na natječaj: https://responsibletourismpartnership.org/world-rt-awards/world-responsible-tourism-awards-2020/

EU