Svijet se polako otvara turizmu, ali tek 3 posto odredišta ublažilo ograničenja

Slika /AAA_2020_ABC/b_logos/unwto.png

Svjetska odredišta oprezno poduzimaju korake za ublažavanje ograničenja putovanja i dolaske stranih turista uvedenih kao odgovor na covid19, te je prema novim istraživanjima Svjetske turističke organizacije (UNWTO) početkom lipnja oko 3 posto globalnih odredišta poduzelo takve korake.

Očekujući kako će se u idućim tjednima u svijetu povećavati broj odredišta koja će se otvarati i time i potaknuti turistička kretanja, iz UNWTO-a podsjećaju da su nedavno objavili globalne smjernice za otvaranje turizma, signalizirajući prijelaz u pripremu za jači i bolji oporavak.

"Od početka pandemije covid19 pratimo, razmatramo stanje i mjere u 217 svjetskih odredišta, od kojih je u posljednja dva tjedna do desetak njih ublažilo ograničenja putovanja za strane turiste, no još uvijek gotova sva u svijetu i dalje imaju neku vrstu ograničenja zbog covida19.

Novo istraživanje UNWTO-a pokazuje i da je od 18. svibnja do sada još 75 posto destinacija u svijetu i dalje potpuno zatvoreno za strane turiste, kod njih 40 posto ograničenja za putovanja postoje već deset tjedana, a kod 24 posto 14 tjedana ili više.

Povodom postupnog otvaranja pojedinih globalnih odredišta za turiste, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikašvili ističe da je u tom procesu važno pravovremeno i odgovorno ublažavanje ograničenja, te da to može pomoći osigurati i brojne društvene i ekonomske koristi.

"Otvaranje turizma pridonijet će preživljavanju milijuna ljudi širom svijeta, jer je u mnogima sektor pokretač održivog razvoja i stup ekonomije. Zato naglašavamo potrebu za budnošću, odgovornošću i međunarodnom suradnjom jer se svijet polako iznova otvara", poručio je glavni tajnik UNWTO-a s početkom lipnja, u kojemu UNWTO u svijetu uslijed popuštanja mjera očekuje pojačavanje turističkih aktivnosti.

Napominjući da je turizam 'žilav' i spreman vratiti se na put rasta, iako je covidom19 među najteže pogođenim granama u svjetskom gospodarstvu, UNWTO naglašava da se suradnjom vlada i privatnog sektora mogu poduzeti mjere za ubrzanje oporavka u predstojećim mjesecima.

Većina država još zatvorena za turizam

Nova istraživanje UNWTO-a pokazala su i da što je turizam važniji ekonomijama pojedinih destinacija, veća je vjerojatnost da će uvesti potpuno zatvaranje granica. Primjerice, u segmentu odredišta Male otočne države u razvoju 85 posto ih i dalje ima potpuno zatvorene granice za turističke svrhe.

Nadalje, sve regije svijeta po UNWTO-u imaju više od 65 posto svojih odredišta potpuno zatvorenih za turizam - u Africi je 74 posto zatvorenih, u Amerikama 86 posto, u Aziji i Pacifiku 67 posto, u Europi 74 posto i na Bliskom Istoku 70 posto.

Također su u još brojnim destinacijama u svijetu na snazi i ograničenja unutarnjih putovanja, suspenzije avio letova, obvezna samoizolacija i karantena turističkih dolazaka.

(Hina/FaH/EPA)

UNWTO