Svečano otvaranje Muzeja Apoksiomena

Slika /arhiva/apoksiomen_lice.jpg

Poslije gotovo 20 godina od otkrića u podmorju lošinjskog arhipelaga, Apoksiomen se vraća u Mali Lošinj, u novouređeni muzej u Palači Kvarner. 

Muzej je u potpunosti prilagođen njegovoj glavnoj i jedinoj zvijezdi, Apoksiomenu te predstavlja spoj stare antike i modernoga doba u kombinaciji sa specifičnostima podneblja lošinjskog arhipelaga.

Izuzetna nam je čast pozvati vas na antički Lošinj i svečano otvaranje Muzeja Apoksiomena koje će se održati u subotu, 30. travnja 2016. godine, s početkom u 20 sati, na Rivi lošinjskih kapetana, u Malom Lošinju.

Upravo tijekom svog devetogodišnjeg putovanja po svjetskim muzejima Apoksiomen je postao snažan kulturni i turistički brend po kojem su Hrvatska i Lošinj postali prepoznatljivi, a koji će svojim povratkom znatno doprinijeti unaprjeđenju i atraktivnosti cjelokupne ponude destinacije koja je kreirana oko kipa, od gastro priče pa sve do prirodnih proizvoda s autohtonim lošinjskim biljem. 

Povijest Apoksiomena

Antički brončani kip atleta, visok 192 cm, pronađen 1997. godine, a izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja još 27. travnja 1999. godine, jedina je za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Tri godine prije izranjanja slučajno ga je otkrio sportski ronilac i amater fotograf iz Belgije Rene Wauters na dubini od 45 metara. 

Kip predstavlja atleta, mladog sportaša u trenutku dok čisti strigil (strugaljka) kojim je s tijela sastrugao ulje, prašinu i znoj nakon natjecanja. Tijekom restauracije, istraživanjem materijala i stila izrade kip je datiran u 2.-1. st. pr. Kr., a prototip na temelju kojega je izrađen, znatno je stariji, iz sredine 4. st. pr. Kr. Od osam do sada poznatih varijacija prototipa Apoksiomena, lošinjski je kip najcjelovitiji i najsačuvaniji.

Projekt rekonstrukcije Palače Kvarner za Muzej Apoksiomena izveden je temeljem prvonagrađenog idejnog rješenja arhitektonskog biroa d.o.o. Randić –Turato.

Grad i Turistička zajednica objavili su novu brošuru 'Apoksiomen na otoku vitalnosti' s cjelokupnom ponudom otoka Lošinja baziranoj na Antici i Apoksiomenu: Apoksiomen na otoku vitalnosti (HR/IT); Apoxyomenos on the island of vitality (GB/DE).



Najave