Svečano dodijeljene nagrade u izboru Europske destinacije izvrsnosti (EDEN)

Slika /arhiva/eden_014-015_medjimur1.jpg

U Bruxellesu su jučer svečano dodijeljene nagrade u izboru Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) za 2014./2015. godinu predstavnicima 18 europskih odredišta. Hrvatski pobjednik u ovogodišnjem izboru EDEN odredišta, s temom „Turizam i lokalna gastronomija“, je destinacija Gornje Međimurje. Tako je odlučeno u izboru kojeg je provela Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica i uz sudjelovanje i suglasnost Ministarstva turizma. Nagrade je uručio Pedro Ortun Silvan, glavni savjetnik Uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, DG GROW, a preuzeli su ih Matija Posavec, župan Međimurske županije i Rudi Grula, voditelj Turističke zajednice Međimurske županije.

U Bruxellesu su jučer svečano dodijeljene nagrade u izboru Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) za 2014./2015. godinu predstavnicima 18 europskih odredišta. Hrvatski pobjednik u ovogodišnjem izboru EDEN odredišta, s temom „Turizam i lokalna gastronomija“, je destinacija Gornje Međimurje. Tako je odlučeno u izboru kojeg je provela Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica i uz sudjelovanje i suglasnost Ministarstva turizma.

Nagrade je uručio Pedro Ortun Silvan, glavni savjetnik Uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, DG GROW, a preuzeli su ih Matija Posavec, župan Međimurske županije i Rudi Grula, voditelj Turističke zajednice Međimurske županije.

Podsjetimo, na javni poziv Hrvatske turističke zajednice za izbor nacionalnog pobjednika EDEN 2014/2015. kandidiralo se ukupno osam destinacija, a nakon provedenog ocjenjivanja i obilaska, u uži je izbor odabrano pet finalista: GORNJE MEĐIMURJE, DARUVAR-BJELOVAR-GAREŠNICA, DRNIŠKO ZALEĐE, GRAD BUZET te SRIJEM I SLAVONIJA – OKUSI SRIJEMA I SLAVONIJE.

Pobjednička destinacija, Gornje Međimurje, bit će promovirana putem Internet stranica Europske komisije, Europske komisije za putovanja i Hrvatske turističke zajednice. Također, svih 18 odredišta bit će predstavljeno kao primjeri dobre prakse na europskoj razini, s obzirom da su se, osim gastro ponude, ocjenjivali i drugi uvjeti važni za turiste, kao što su smještajna ponuda, biciklističke i druge tematske staze, ponuda izleta, ponuda gastro manifestacija i slično.

Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) projekt je koji promiče modele održivog razvoja turizma preko nacionalnih natjecanja koja se održavaju svake godine, a rezultiraju izborom turističke „destinacije izvrsnosti“ za svaku zemlju sudionicu. Cilj projekta je privući pažnju na vrijednosti, raznolikosti i zajednička obilježja europskih turističkih odredišta, te na taj način povećati njihovu vidljivost i stvoriti podlogu za razmjenu dobre prakse diljem Europe.



Pisane vijesti