Susret ministra Ostojića i šefa delegacije EU u RH Vandorena

Slika /arhiva/120127-vand1w.jpg

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatskoj će biti otvoreno niz mogućnosti za još snažniji razvoj turizma te povećanje njegove konkurentnosti. Naša će zemlja, naime, postati atraktivnija potencijalnim ulagačima te, kao odredište, turistima zanimljivija za duži boravak – rekao je ministar turizma Veljko Ostojić koji se u Ministarstvu turizma, u pratnji svojih suradnika Želimira Kramarića i Bernarda Zenzerovića, danas sastao sa šefom delegacije Europske unije u RH Paulom Vandorenom te njegovim suradnicama Ivanom Podhraški i Anđom Križanac. Govoreći o prioritetnim ciljevima Ministarstva turizma u sljedeće četiri godine ministar je informirao delegaciju EU-a o izradi Strategije razvoja hrvatskog turizma, tog važnog dokumenta koji će definirati ne samo ciljeve, viziju i smjer razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, već će dati i temeljiti plan implementacije, odnosno načina na koje provesti ciljeve. Šef delegacije Vandoren izrazio je zadovoljstvo rezultatima referenduma o ulasku Hrvatske u EU te podržao spomenute hrvatske turističke ciljeve, posebno se osvrnuvši na podizanje razine edukacije u čemu, smatra, Hrvatskoj mogu pomoći iskustva i savjeti međunarodnih obrazovnih institucija u kojima se obrazuje turistički kadar. Naglasio je i kako Hrvatska ima velik potencijal za još snažniji turistički razvoj te ponudio pomoć oko pripreme projekata za povlačenje sredstava iz fondova EU.

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatskoj će biti otvoreno niz mogućnosti za još snažniji razvoj turizma te povećanje njegove konkurentnosti. Naša će zemlja, naime, postati atraktivnija potencijalnim ulagačima te, kao odredište, turistima zanimljivija za duži boravak – rekao je ministar turizma Veljko Ostojić koji se u Ministarstvu turizma, u pratnji svojih suradnika Želimira Kramarića i Bernarda Zenzerovića, danas sastao sa šefom delegacije Europske unije u RH Paulom Vandorenom te njegovim suradnicama Ivanom Podhraški i Anđom Križanac.

Govoreći o prioritetnim ciljevima Ministarstva turizma u sljedeće četiri godine ministar je informirao delegaciju EU-a o izradi Strategije razvoja hrvatskog turizma, tog važnog dokumenta koji će definirati ne samo ciljeve, viziju i smjer razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, već će dati i temeljiti plan implementacije, odnosno načina na koje provesti ciljeve.

Podsjetio je i na činjenicu da se Hrvatska na ljestvici konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma trenutno nalazi na 34. mjestu u svijetu te na osmom mjestu od devet zemalja Sredozemlja. Ovi podaci, rekao je ministar, predstavljaju velik izazov za Hrvatsku kojoj je glavni turistički cilj podići konkurentnost na međunarodnoj turističkoj sceni.

Od zacrtanih ciljeva u četverogodišnjem mandatu istaknuo je i privatizaciju 15 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, oko čega Ministarstvo turizma, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, nastoji pronaći najbolje modele i načine za ubrzavanje tog procesa. Spomenuo je i potencijal bivših vojnih objekata koje će se pokušati staviti u funkciju turizma i novih zapošljavanja.

Predstavnike delegacije informirao je i o pripremama oko promjene Zakona o turističkom zemljištu te o nadogradnji i profesionalizaciji sustava turističkih zajednica. Posebna pažnja, naglasio je ministar Ostojić, bit će posvećena pripremi projekata za povlačenje sredstava iz fondova EU te podizanju razine obrazovanja kadrova u turizmu, što će biti ostvareno u skladu s međunarodnim standardima. Od prioritetnih ciljeva ministar je izdvojio i dugoročnu zaštitu prirodne baštine.

Šef delegacije Vandoren izrazio je zadovoljstvo rezultatima referenduma o ulasku Hrvatske u EU te podržao spomenute hrvatske turističke ciljeve, posebno se osvrnuvši na podizanje razine edukacije u čemu, smatra, Hrvatskoj mogu pomoći iskustva i savjeti međunarodnih obrazovnih institucija u kojima se obrazuje turistički kadar. Naglasio je i kako Hrvatska ima velik potencijal za još snažniji turistički razvoj te ponudio pomoć oko pripreme projekata za povlačenje sredstava iz fondova EU.



Pisane vijesti