Susret ministra Ostojića i predsjednika FIJET-a

Slika /arhiva/121214-mint.jpg

Ministar turizma Veljko Ostojić susreo se danas s predsjednikom Svjetske udruge turističkih novinara i pisaca o turizmu (FIJET) Tijanijem Haddadom koji je u Hrvatsku doputovao povodom dodjele nagrade „Marko Polo – slavni putopisac“. Ministar je pritom naglasio važnost novinarske profesije u promociji turističkih potencijala destinacije. Govoreći o planovima Ministarstva turizma, ministar je istaknuo jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz tri skupine mjera: izmjenu zakonodavnog okvira, nova ulaganja i učinkovitije komuniciranje s tržištem. Predsjednika Haddada informirao je i o diferenciranoj stopi PDV-a od 10 posto za turizam, čija će primjena krenuti s početkom sljedeće godine. Glavni ciljevi FIJET-a su promocija turizma i edukacija novinara o ovom gospodarski važnom sektoru, istaknuo je Haddad, te pohvalio FIJET Hrvatsku, kao jednu od najaktivnijih organizacija u sklopu ove svjetske udruge. Također je naglasio i dobru suradnju koju udruga ostvaruje sa Svjetskom turističkom organizacijom (UNWTO).

Ministar turizma Veljko Ostojić susreo se danas s predsjednikom Svjetske udruge turističkih novinara i pisaca o turizmu (FIJET) Tijanijem Haddadom koji je u Hrvatsku doputovao povodom dodjele nagrade „Marko Polo – slavni putopisac“. Ministar je pritom naglasio važnost novinarske profesije u promociji turističkih potencijala destinacije.

Govoreći o planovima Ministarstva turizma, ministar je istaknuo jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz tri skupine mjera: izmjenu zakonodavnog okvira, nova ulaganja i učinkovitije komuniciranje s tržištem. Predsjednika Haddada informirao je i o diferenciranoj stopi PDV-a od 10 posto za turizam, čija će primjena krenuti s početkom sljedeće godine.

Glavni ciljevi FIJET-a su promocija turizma i edukacija novinara o ovom gospodarski važnom sektoru, istaknuo je Haddad, te pohvalio FIJET Hrvatsku, kao jednu od najaktivnijih organizacija u sklopu ove svjetske udruge. Također je naglasio i dobru suradnju koju udruga ostvaruje sa Svjetskom turističkom organizacijom (UNWTO).

Podsjećamo, nagrada „Marko Polo – slavni putopisac“ već se treću godinu zaredom dodjeljuje domaćem i stranom novinaru, autoru putopisa, za najbolju putopisnu reportažu o zemlji domaćinu prethodnog Kongresa FIJET-a. Ovogodišnji dobitnici nagrada su hrvatski novinar Jasen Boko, bugarski novinar Plamen Starev te slovenski novinari Brigita Bavčar i Štefan Celec.

U okviru svečanosti u Hrvatskom novinarskom domu održani su i okrugli stol na temu „Putopis, novinarsko-publicistički izričaj i najstariji medij turističke promidžbe. Suradnja putopisaca i turističkih profesionalaca u kreiranju novih ponuda“ te dvije prezentacije: prva o monografiji autora Ante Mekinića „Dalmacija – hrvatska ruža svjetova“, a druga o putovanju kroz Egipat, koji je ove godine bio domaćin godišnjeg kongresa FIJET-a.

Uz predsjednika Haddada i savjetnika ministra turizma, Ivu Bašića, na svečanosti su, između ostalih, bili i predsjednik FIJET-a Turska Ertan Sandikcioglu, predsjednik FIJET-CIST Italija Antonio Bonelli, predsjednik FIJET-a Slovenia Drago Bulc te brojni novinari, književnici, publicisti i turistički djelatnici.



Pisane vijesti