Suradnja u provođenju zajedničkog kulturno-turističkog itinerera sjeverozapadne Hrvatske

Slika /arhiva/100915-krap-g.jpg

Na inicijativu Muzeja Hrvatskog zagorja, proteklog tjedna, u Muzeju krapinskih neandertalaca, održan je sastanak potencijalnih institucija-partnera koji žele što bolje umrežiti postojeće kulturno-turističke destinacije i prirodne resurse s ciljem razvoja specifičnih oblika turizma.



Sve lokacije nalaze se na području sjeverozapadne Hrvatske, a sadržajem su vezane na temu paleontološke i geološke baštine (Muzej krapinskih neandertalaca, Spilja Vindija, Spilja Veternica, lokalitet Gaveznica, fosilni ostaci Radoboja).

Na sastanku su uz predstavnike Muzeja Hrvatskog zagorja bili predstavnici JU Park prirode Medvednica, Grada Lepoglave, Turističkog ureda Lepoglave, TA Sinergija, Općine Donja Voća i Općine Radoboj, te su se suglasili o potrebi suradnje i zajedničkog nastupa kojim bi doprinijeli razvoju kontinentalnog turizma u regiji.

Donesene su strateške smjernice zajedničkog djelovanja i potpisivanje sporazuma o suradnji, te usklađeni nastup svih partnera prema turističkim agencijama koje su promociju Puta neandertalaca i/ili geološke baštine odabrale kao svoj strateški cilj i za to dobile sredstva od Ministarstva turizma.

Cilj je povezati postojeća nalazišta neandertalaca (Krapina, Vindija, Velika pećina, Veternica) s drugim zanimljivim geološkim lokalitetima (Gaveznica – Kameni vrh, Radoboj, rudnik Zrinski) u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i staviti ih u turističku ponudu koja bi pomogla razvoju cijele regije.

Strateški interes je da se (osim do sada uspješnog dolaska školskih ekskurzija) nove aktivnosti usmjere na dolazak stranih posjetitelja, te da se poveća broj vikend-posjeta obitelji koji bi uključivali dvodnevne ili trodnevne obilaske, a također i moguće uključivanje hrvatskih destinacija u europske kulturne rute.

Pisane vijesti