Štruklijada - izbor najboljih zagorskih štrukli i kulinarski show

Slika /arhiva/LOGO_ZAGORJE.tif

Izbor najboljih zagorskih štrukli i kulinarski show - Štruklijada - održat će se u subotu,  23. svibnja 2015. godine od 15 sati na Trgu Ksavera Šandora Gjaskog u Zaboku.  Na istom mjestu u 13 sati posjetite Sejem zagorske košte u organizaciji SŠ Zabok. 

Istoga dana, bit će organizirana promotivna biciklijada, kojom će biti najavljen završetak projekta „Mreža rekreativno-turističkih biciklističkih ruta na području Krapinsko-zagorske županije“. Po završetku manifestacije, od 18 sati na Zivtovom trgu u Zaboku posjetitelje očekuje animacija uz „Zagorca“, balon na vrući zrak.

Ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmeću se  22 zagorska restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica. Ova jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra održava se po sedmi put.

Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, počet će kao kulinarski show u kojem će učenici SŠ Zabok izazvati na dvoboj nekadašnje učenike te iste škole, a danas kuhare u poznatim zagorskim restoranima. Natjecanje se odvija na otvorenom i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima, ali i vidjeti sam način pripreme.

Tijekom dva tjedna prije i poslije Štruklijade, odnosno u razdoblju od 16. do31. 5. 2015. godine, u 16 ugostiteljskih objekata odvija se i promotivna akcija s popustom od 50 % na zagorske štrukle. 

Organizatori Štruklijade 2015. su Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije , medijski promotor je Hrvatska turistička zajednica, a manifestaciju još podupiru i sufinanciraju partneri Grad Zabok,  Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i Srednja škola Zabok.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija radi i dalje na dobivanju jamstvenog žiga zagorskih štrukli te u konačnici zaštiti geografskog porijekla.



Najave