Stonski Kinookus postaje dio svjetske mreže food film festivala

Slika /arhiva/110816-ston1w.jpg

Kinookus Food Film Festival, posvećen hrani i filmovima, pridružit će se 11. svibnja prvoj svjetskoj mreži food film festivala, u kojoj su festivali istog predznaka iz Amsterdama, Antwerpena, Liverpoola te Madrida i Barcelone. S tim ciljem predstavnici pet festivala potpisat će zajednički manifest, u okviru četvrtog Food Film Festivala, od 9. do 11. svibnja u Amsterdamu, odnosno u njegovoj sekciji "Food Film Talks".

Amsterdamski festival pokrenuli su 2010. članovi Slow Food Youth Movementa, a dvoje njegovih osnivača, Helen Kranstauber i Janno Lanjouw, gostovalo je na prošlogodišnjem Kinookusu u Stonu. Tada se rodila ideja pokretanja prve svjetske mreže food film festivala u kojoj će, osim stonskog i amsterdamskog, biti belgijski Krachtvoer, engleski Food for Real i španjolski Film & Cook.

Osim projekcija, degustacija i radionica ovogodišnji amsterdamski Food Film Festival predviđa gostovanja nekih od najvažnijih imena svjetske prehrambene revolucije, poput aktivista farmera Joela Salatina i proslavljenog kuhara Jamiea Olivera. Na tom će se festivalu prikazivati filmovi posvećeni hrani, održavati predavanja, radionice i degustacije, a uz kulinarsku stranu hrane kritički se obrađuju i ozbiljnije teme poput današnjih sustava prehrambene industrije.

Stonski festival također se održava od 2010., a cilj mu je podsjetiti na zaboravljene okuse kojima prijeti nestanak, probuditi osjetila za probranije okuse i istaknuti ljubav prema filmskoj umjetnosti, lokalnoj baštini i gastronomiji.

Ove se godine stonski Kinookus održava od 3. do 7. rujna.



Pisane vijesti