"Stari Vinkovci bana Šokčevića" za turiste

Slika /arhiva/14-vinkovci14tz.jpg

Turistička zajednica grada Vinkovaca, u suradnji s vinkovačkim kazalištem "Nova scena", predstavila je danas na Trgu bana Josipa Šokčevića novi turistički proizvod, program "živuće povjesti" u sklopu kojega je osmišljen dvadesetminutni perfomance "Stari Vinkovci bana Šokčevića".

Kostimirani u odjeću koja se nosila u doba bana Josipa Šokčevića (Vinkovci, 1811. - Beč, 1896.), glumci "Nove scene" Mirjana Galić, Bruno Vendling, Željko Mandić, i Andrija Bađek upoznali su gledatelje s najvažnijim slikama iz života i banovanja Josipa Šokčevića, posljednjeg vojničkog bana Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Kako je zamišljeno da se program "Stari Vinkovci bana Šokčevića" održava ispred zgrade gimnazije, koja nosi ime hrvatskog književnika Matije Antuna Reljkovića, mjesto u programu našlo je i podsjećanje na najvažnije djelo toga prosvjetitelja "Satir iliti divlji čovik", a obnovljeno je i sjećanje na nekadašnjeg učenika vinkovačke gimnazije Ivana Kozarca, autora romana "Đuka Begović" ali i poznate pjesme "Milov'o sam garave i plave", koju je uglazbio Ivo Tijardović.

"Bogatu vinkovačku povjest željeli smo oživjeti živopisnim prikazom i likovima osoba važnih za naš grad, a namjera nam je ovaj program ponuditi turističkim skupinama za posjeta Vinkovcima", kazala je direktorica TZ Vinkovaca Martina Matković. Po njezinim riječima, u 2013. godini zabilježeno je 24.703 dolaska te 46.447 noćenja u Vinkovcima, što je više nego prošlih godina, a povećanje broja dolazaka turista u Vinkovce bilježi se i u prva tri mjeseca ove godine.

(Hina)



Pisane vijesti