Staničić: Hrvatska na 44 posto lanjskog turističkog prometa

Slika /AAA_2020_MINTIS/HN20200728667146.JPG

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić izjavio je u utorak da je Hrvatska dosad postigla 44 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa, što je iznad procjena HTZ-a, a samo na razini mjeseca srpnja ostvareno je 60 posto lanjskog rezultata.

Staničić je u Dubrovniku sudjelovao na koordinacijskom sastanku s predstavnicima lokalnih turističkih zajednica s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

"Učinit ćemo sve da južne destinacije dođu na trenutni nacionalni prosjek, ali sve ovisi i o zračnom prijevozu. Imamo preko 80 zračnih linija prema Dubrovniku i Splitu. U subotu je britanska vlada uvela obvezu samoizolacije za svoje državljane na odmoru u Španjolskoj, nakon čega smo pojačali promotivnu aktivnost. Razgovarao sam sa čelnim ljudima britanskom TUI-a i Jet2.coma, kako bi Britance potakli da posjete Hrvatsku i Dubrovnik", rekao je Staničić, koji očekuje kako će turistički promet u kolovozu dodatno porasti, sukladno rastu zračnog prijevoza.

Dodao je kako sve ovisi o epidemiološkoj situaciji u emitivnim zemljama i Hrvatskoj. "Prisiljeni smo pratiti uvjete putovanja i restrikcije. U stalnom smo kontaktu s agencijama i najvećim turoperatorima", rekao je Staničić i najavio nastavak promotivnih aktivnosti sve do kraja listopada.

"Razgovarat ćemo i s Croatia Airlinesom kako bi zadržali zimsku liniju za Frankfurt, ali i dobili dodatne linije koje će povezati Dubrovnik s Munchenom ili Amsterdamom. Tako bi Dubrovnik imao cjelogodišnju povezanost", izjavio je Staničić.

Direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić podsjetio je kako je jug Hrvatske bilježio dva milijuna posjeta gostiju izvan Hrvatske, od čega pola milijuna s drugih kontinenata.

"Teško da će se do kraja godine ostvariti promet s tih tržišta. Naše najveće tržište Velika Britanija tek je pred desetak dana otvorila granice. Ograničeni smo u tržišnim aktivnostima te smo ih usmjerili skromnije i prema tržištima koja inače nisu bila dominantna. Pogođeni smo, ali ćemo pokušati izdržati do kraja godine, pa se okrenuti 2021. godini", rekao je Bakić.

U odnosu na prošlu godinu, najbolje rezultate u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilježe Korčula, Mljet, Pelješac i priobalje Neretve, sa 60 do 65 posto ostvarenja, ponajviše s gostima iz Slovenije i Poljske, dok su Dubrovnik, Župa dubrovačka i Konavle na 30 posto.

Od sto registriranih hotela u Dubrovačko-neretvanskoj županiji otvoreno je njih šezdesetak, uz popunjenost od 33 posto. Privatni smještaj s prijavljenih 20 tisuća turista, pak, bilježi 50 posto turističkog prometa ostvarenog na isti dan prošle godine.

Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije u prvoj polovini godine je  temeljem uplata turističke pristojbe uprihodila tek 290 tisuća kuna.

(Hina/FaH)

Pisane vijesti