Splitsko-dalmatinska županija u 2016. očekuje još veći priljev turista

Slika /arhiva/P-H20151111000307.jpg

Sudeći po najavama s brojnih tržišta, Splitsko-dalmatinska županija iduće godine može očekivati još veći priljev turista uslijed pojačane i osmišljenije promocije, povećanja kvalitete ponude i novih proizvoda kulturnog turizma, enogastronomije te cikloturizma, ističe direktor županijske Turističke zajednice Joško Stella. 

"Sve najave touroperatora, avio prijevoznika i drugih stranih i domaćih partnera govore da će iduće godine u županiju doći još više turista bez obzira na više ili manje sunca, Europsko nogometno prvenstvo i izbjeglički val, jer potražnja raste zbog prirodnih ljepota, UNESCO-ovih lokaliteta na našem području, poboljšanih prometnih veza, prihvatljivih cijena i općenito bolje ukupne ponude", naglašava Stella.

Kaže da je u županiji 'na sceni' destinacijski menadžment, koji u sinergiji javnog i privatnog sektora, županije, gradova Splita, Makarske, otoka i ostalih destinacija, razvija brojne zajedničke projekte. "Veća posvećenost turističkom razvoju već donosi dobre rezultate - ove godine u deset mjeseci posjetilo nas je ukupno 2,5 milijuna turista ostvarivši 14,5 milijuna noćenja, što su porasti od po 9 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, ali s obzirom na velike potencijale u županij, prostora za povećanje turističkog prometa ima još i vjerujem da zapravo 'naše vrijeme tek dolazi'", smatra Stella.

Za promociju i oglašavanje Stella ističe 'moć' interneta i društvenih mreža.  "Na internetu nema laganja, turisti dobivaju pravu sliku i više nitko ne može nešto obećati, a drugo nuditi. Kod nas vide povećanu kvalitetu destinacija, da poduzetnici bolje rade, da imamo više raznovrsnih i atraktivnih proizvoda, pa i bolju politiku cijena, što je prepoznalo i 13 niskotarifnih zračnih kompanija koje lete prema Splitu, a za iduću godinu najavljuju više letova i turista", kaže Stella.

Najveće novosti - 100-njak biciklističkih i tematskih staza

Cikloturizam je jedan od novih proizvoda na kojemu intenzivno rade. U županijskoj TZ već ove su godine izdvojili nekoliko stotina tisuća kuna za izradu cikloturističke karte ili tzv. road book Dalmatinske zagore, otoka Brača i Hvara, a iduće godine  planiraju Makarske te Splitske rivijere i otoka Visa.

"U Dalmatinskoj zagori, na Braču i Hvaru bit će ukupno tisuću kilometara ili više od stotinu trasiranih staza za bicikliste, a u kartama čiju smo izradu financirali je i edukacija s tzv. bike vodičem i označavanjem, i sve te staze u funkciji će biti već od travnja iduće godine kada očekujemo i prve grupe turista-biciklista iz Belgije, Ujedinjene Kraljevine i drugih zemalja jer je cikloturizam veliki trend među turistima u Europi i svijetu koji uključuje sve segmente turista, od obitelji do poslovnih ljudi", navodi Stella.

Dodaje kako već postoji trend rasta broja tvrtki koje se bave iznajmljivanjem bicikala, kao i hotelijera koji nabavljaju bicikle, što pozdravlja jer želi da cijela županija postane poznata kao 'bed&bike' destinacija, na što se onda veže i proizvod tematskih staza, bilo biciklističkih ili samo za šetanje/hodanje, kojih već sada imaju 30-ak.

"U planu je da u županiji bude bar stotinjak tematskih staza, a za sada nam je jedna od važnijih uz rijeku Cetinu, koja je već u funkciji, za što smo dobili gotovo 1,4 milijuna eura iz europskih fondova uz pomoć županijske razvojne agencije", kaže Stella.

Kako navodi, i dalje rade na ponudi kulturnog turizma, za što će, kao i za mega događaje poput festivala Ultra Europe u Splitu, iduće godine izdvojiti po nekoliko stotina tisuća kuna.

Dodaje i da Brač ove godine dobiva novi kulturno-turistički sakralni vodič, sa više od 70 sakralnih objekata i pet-šest tura za obilazak tih lokacija, a slijedi kreiranje specifičnih ponuda i za druge otoke te njihovo povezivanje poput zajedničke brošure cikloturizma Brača i Hvara, koja će također biti gotova do kraja ove godine.

Za iduću godinu, navodi Stella, proračun TZ je sličan ovogodišnjem, oko 10 milijuna kuna.

(Hina/FaH)



Pisane vijesti