Split turistički 'krcat'

Slika /arhiva/ZAGREB/SPLIT, 11.8.2009
Split je u prvoj polovici kolovoza odlično turistički posjećen, a opisujući trenutno stanje u gradu i okolnim mjestima s 'krcato' ili sve puno (hoteli, privatni smještaj i kampovi) iz Turističke zajednice grada Splita napominju i kako se svako malo traži soba ili krevet više.

Dodajući da u ovom kolovozu u Splitu uz ostale strane turiste više nego lani ima i Talijana, u Turističkoj zajednici vjeruju i kako će kolovoz te posebno posjeta tijekom Dana Dioklecijana (od 17. do 31. kolovoza) umanjiti srpanjski minus od 12 posto u dolascima te još poboljšati isto tako 12 postotni ali porast noćenja koji su zabilježili u srpnju.

Takvi, prvi podaci Turističke zajednice pokazali su da turisti u Splitu ostaju dulje nego prije ili u prosjeku 3,5 dana, što je više od prosječnih 2,8 dana boravka u europskim turističkim gradovima.

To pojašnjavaju bogatom ponudom sadržaja za turiste u Splitu, od razgledavanja kulturno-povijesnih znamenitosti, preko svakodnevnih zabavnih događanja na gradskim trgovima, Rivi i u Dioklecijanovoj palači do mogućnosti kupanja, blizine otoka i dobre prometne povezanosti.

Slični srpanjskim su i pokazatelji za sedam mjeseci ove godine, u kojima je Split sa 100 tisuća turističkih dolazaka zabilježio minus od 11 posto, dok je s 250 tisuća noćenja u plusu od 10 posto u odnosu na lanjskih sedam mjeseci.

Pritom iz Turističke zajednice posebno naglašavaju da Split ove godine zbog obnove hotela nudi 24 posto manje smještajnih kapaciteta nego prošle godine, što srpanjske i sedmomjesečne turističke pokazatelje čini i boljim nego izgledaju. (Hina)

 


Pisane vijesti