Split i Novi Vinodolski dobitnici Srebrnog cvijeta Europe 2008.

Slika /arhiva/ZCE-ve-l.jpg

Grad Split - domaćin večerašnje završne svečanosti međunarodnog natjecanja za cvijeće, zelenilo i krajolik "Zlatni cvijet Europe" - dobio je u kategoriji gradova nagradu Srebrni cvijet Europe 2008., a u kategoriji mjesta i sela tu je nagradu dobio Novi Vinodolski.

Predsjednica međunarodnog žirija od 12 članova Monice Hetsch u obrazloženju nagrade Splitu ponovila je ocjenu međunarodnog žirija kako je to prelijepo poslovno-sveučilišno središte u Hrvatskoj, koje karakterizira Park šuma Marjan, ali i velik broj ekoloških udruga. Uz to žirija su se posebno dojmili Sustipan i Lovrinac.

U obrazloženju za Novi Vinodolski kaže se da mu je priznanje dodijeljeno zbog sjajne hortikulture, predana poštivanja tradicije i uspješne ekološke škole.

Nagrade Zlatni cvijet Europe u kategoriji gradova dobili su njemački grad Duesseldorf, talijanski Cervia, irski Letterkenny, francuski Tours, austrijski Tulin i nizozemski Uden.

Od mjesta Nagrade Zlatni cvijet Europe dobili su Garstang iz Velike Britanije, Tallanstown iz Irske i Zwevegem iz Belgije.

Splitski gradonačelnik Ivan Kuret je, zahvalivši Europskoj asocijaciji za cvijeće i krajolik na povjerenju Splitu u organizaciji završne svečanosti dodjele nagrada, istaknuo kako je Split kao kandidat za jednu od nagrada u pripremama uredio svoje zelene površine.

Dodao je da tu razinu grad želi zadržati i ubuduće ne samo radi međunarodnog žirija nego i radi Splićana i njihovih gostiju.

Ove godine za ova europska ekološka priznanja natjecalo se 5600 kandidata iz 12 europskih zemalja, članica Europske asocijacije za cvijeće i krajolik (AEFP). Od njih su izabrana 24 europska grada i mjesta koji su večeras u Splitu dobili brončana, srebrna i zlatna priznanja te asocijacije. (Hina) 



Pisane vijesti