Španjolski touroperatori za povećanje turističkog prometa

Slika /arhiva/110216-bajs_costa1.jpg

Španjolski touroperatori zainteresirani su za dalje povećanje turističkog prometa iz Španjolske prema Hrvatskoj, ali im je za to potrebno više izravnih avio linija prema Hrvatskoj, više hotelskih kapaciteta u Hrvatskoj i više vozila za najam. Čulo se to danas u Madridu na sastanku ministra turizma Damira Bajsa s predstavnicima pet španjolskih touroperatora koji rade više od 60 posto ukupnog turističkog prometa iz Španjolske prema Hrvatskoj. Gabriel Costa iz agencije Pan Avizion, u ime svih prisutnih touroperatora, istaknuo je da je Hrvatska u zadnjih pet godina povećala broj španjolskih turista. No, da bi ostala konkurentna na velikom španjolskom tržištu, potrebno je i zadržati postojeće cijene pa je poručio hrvatskim hotelijerima i ugostiteljima da cijene ne dižu ove godine, jer ih nisu dizali ni španjolski touroperatori. Kazao je i da bi bilo šteta da se turistički promet iz Španjolske prema Hrvatskoj dalje ne razvija, jer za to ima velikog potencijala s obzirom da je tek oko 200.000 Španjolaca prošle godine došlo u Hrvatsku. Ministar Bajs je kazao da je za Hrvatsku Španjolska izuzetno zanimljivo tržište, koje svake godine bilježi rast, pa je tako prošle godine bilo 15 posto više dolazaka i oko 16 posto više noćenja. I on je rekao da treba više poraditi na avio linijama, posebno u pred i po sezoni, jer su španjolski touroperatori spremni poslati više turista i u tim mjesecima te će se pokušati dogovarati s avio kompanijama da se to omogući.


Španjolski touroperatori zainteresirani su za dalje povećanje turističkog prometa iz Španjolske prema Hrvatskoj, ali im je za to potrebno više izravnih avio linija prema Hrvatskoj, više hotelskih kapaciteta u Hrvatskoj i više vozila za najam. Čulo se to danas u Madridu na sastanku ministra turizma Damira Bajsa s predstavnicima pet španjolskih touroperatora koji rade više od 60 posto ukupnog turističkog prometa iz Španjolske prema Hrvatskoj.



Gabriel Costa
iz agencije Pan Avizion, u ime svih prisutnih touroperatora, istaknuo je da je Hrvatska u zadnjih pet godina povećala broj španjolskih turista. No, da bi ostala konkurentna na velikom španjolskom tržištu, potrebno je i zadržati postojeće cijene pa je poručio hrvatskim hotelijerima i ugostiteljima da cijene ne dižu ove godine, jer ih nisu dizali ni španjolski touroperatori. Kazao je i da bi bilo šteta da se turistički promet iz Španjolske prema Hrvatskoj dalje ne razvija, jer za to ima velikog potencijala s obzirom da je tek oko 200.000 Španjolaca prošle godine došlo u Hrvatsku.



Ministar Bajs je kazao da je za Hrvatsku Španjolska izuzetno zanimljivo tržište, koje svake godine bilježi rast, pa je tako prošle godine bilo 15 posto više dolazaka i oko 16 posto više noćenja. I on je rekao da treba više poraditi na avio linijama, posebno u pred i po sezoni, jer su španjolski touroperatori spremni poslati više turista i u tim mjesecima te će se pokušati dogovarati s avio kompanijama da se to omogući.



Ove godine, kako se čulo, iz Španjolske bi u Hrvatsku moglo doći i do 20 posto više turista u odnosu na prošlu godinu, a već sada španjolski touroperatori bilježe i do 15 posto veći interes za turističkim putovanjima u Hrvatsku. Ministar Bajs je istaknuo da se i ove godine očekuju pojačani i duži naleti avio kompanija Iberie i Spanair iz Barcelone i Madrida prema Zagrebu i Dubrovniku, a uspostavit će se i nova linija Spanaira iz Barcelone prema Splitu. Uz ta dva, tu je i treći zrakoplovni španjolski prijevoznik Vueling Airlines s kojim je potpisan ugovor za udruženo oglašavanje za Hrvatsku.



Španjolski turisti, kojih više od 72 posto u Hrvatskoj odsjeda u hotelima, najviše posjećuju područje Dubrovnika, gdje ih je prošle godine bilo i 20 posto više, splitsko područje (40 posto više) i Kvarner (12 posto više). (Hina)

Pisane vijesti