Snažan rast prihoda i operativne dobiti Valamar Riviere

Slika /arhiva/valamar_P-H20150607000018.jpg

Turistička grupacija Valamar Riviera u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila konsolidirane poslovne prihode od 1,22 milijarde kuna, što je 20 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je konsolidirana operativna dobit (EBITDA) iznosila 556 milijuna kuna ili 45 posto više, priopćeno je iz te grupacije.

U Valamaru očekuju da će ukupno u ovoj godini "ostvariti između 1,27 i 1,29 milijardi kuna prihoda iz poslovanja odnosno rast od 15,7 do 17,6 posto u odnosu na prošlu godinu, kao i snažan rast EBITDA-e koja će na godišnjoj razini doseći između 405 i 415 milijuna kuna, što je povećanje od 121 do 131 milijun kuna, odnosno do 46 posto".

Za snažan rast prihoda u prvih devet mjeseci ove godine kažu da je rezultat povećanja broja noćenja od 15,3 posto te rasta prosječne cijene po usporedivoj smještajnoj jedinici od gotovo 7 posto. Rasla je, kako ističu, i prosječna potrošnja gostiju kao rezultat kontinuiranih aktivnosti usmjerenih na podizanje kvalitete i razvoj proizvoda kroz ostvarene investicije i razvoj.

"U ovoj smo godini završili ciklus ulaganja u postojeći portfelj u vrijednosti od 354 milijuna kuna, a najveća ovogodišnja investicija u Valamar Isabella Island Resort na otoku Sv. Nikola kod Poreča ostvarila je već prve sezone odlične rezultate", kažu iz Valamara.

U strukturi portfelja najveći rast prihoda pansiona od 20 posto ostvarili su hoteli i apartmani od četiri i pet zvjezdica. Za izuzetno dobro poslovanje u ovoj godini, kako ističu iz Valamar Riviere, najvažnija je sinergija nekoliko važnih čimbenika, od povećanja operativne efikasnosti uslijed reorganizacije i restrukturiranja poslovanja, do značajnih ulaganja u portfelj i usluge, akvizicije Hotela Baška te općenito vrlo dobre turističke sezone.

"Dosadašnji rezultati znatno su bolji od prošlogodišnjih i pokazuju da hrvatski turizam pruža sjajnu perspektivu za poduzeća koja ulažu u povećanje konkurentnosti proizvoda i destinacija. Međutim, i dalje naglašavamo kako najviša stopa PDV-a na Mediteranu i neriješeno pitanje turističkog zemljišta ograničavaju potencijal turističkog sektora za daljnja ulaganja pa će tako i Valamar Riviera u idućoj godini smanjiti razinu ukupnih ulaganja. Turizam još uvijek nije dovoljno prepoznat kao prilika za hrvatsko gospodarstvo, jer osim postojećih programa financiranja putem HBOR-a ne postoje druge mjere koje bi značajno ubrzale rast i razvoj te tako izjednačile opću konkurentnost s ostalima na Mediteranu", ističe predsjednik Uprave Valamar Rivijere Željko Kukurin.

(Hina)



Pisane vijesti