Slunj osvojio nagradu UNWTO-a „Best Tourism Villages“

  • Slika /1_A_fotke_vijesti/231023_besttourismvilages2.jpg
  • Slika
  • Slika

UN-ova Svjetska turistička organizacija je i ove godine dodijelila prestižna priznanja ruralnim destinacijama koje su se istaknule u promicanju održivog turizma, putem svoje inicijative "Best Tourism Villages 2023". Priznanje se već treću godinu za redom odaje ruralnim destinacijama koja su vodeće u očuvanju okoliša, kulturne raznolikosti, lokalnih vrijednosti i tradicija, a cilj inicijative je ojačati ulogu turizma kao pozitivne snage za transformaciju, ruralni razvoj i dobrobit zajednice.

Nagrade su uručene na svečanoj ceremoniji koja je održana 19. listopada tijekom 25. Glavne skupštine UNWTO-a u Samarkandu, Uzbekistan, a nagradu su preuzeli Jasmina Mrkonja, direktorica TZ Slunj i Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta.

Među gotovo 260 prijava odabrane su 54 destinacije iz cijelog svijeta, a dodatnih 20 sela pridružilo se Programu nadogradnje te su sada dio mreže najboljih turističkih sela UNWTO-a.

Kao i u prethodnim izdanjima ove inicijative, ruralne destinacije ocjenjivane su prema devet ključnih područja: kulturni i prirodni resursi, promicanje i očuvanje kulturnih resursa, ekonomska održivost, društvena održivost, održivost okoliša, razvoj turizma i integracija lanca vrijednosti, upravljanje i prioritizacija turizma, infrastruktura i povezanost te zdravlje i sigurnost.

Slunju upućujemo iskrene čestitke te se nadamo da će njihova predanost održivom turizmu i dalje biti kontinuirano prepoznata i nagrađivana. 
 
 
 

Pisane vijesti