Skupština HOTREC-a u Dubrovniku o budućnosti europskog hotelijerstva i turizma

Slika /AA_2018_b-fotke/gradovi/Zoran_Jelaca_Dubrovnik1.jpg

U Dubrovniku se do 18. listopada održava opća skupština krovnog europskog udruženja hotelijera i ugostitelja HOTREC, na kojoj se uz ostalo raspravlja o budućnosti europskog turizma, njegovom zakonodavnom okviru u EU te nedostatku radne snage i drugim temama, izvijestili su u četvrtak iz HUT-a.

Domaćin okupljanja je HUT (Hrvatska udruga turizma) odnosno njena Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), a među razlozima održavanja u Hrvatskoj je i, kako kažu iz HUT-a, što od siječnja do lipnja iduće godine Hrvatska prvi puta preuzima predsjedanje EU-om i jer turizam u njezinom BDP-u čini oko 20 posto i više od 10 posto ukupne zaposlenosti.

"Zadovoljni smo što ćemo o budućnosti europskog turizma raspravljati na jednom od njegovih najpoznatijih mjesta, u Dubrovniku, gdje se turizam, kao i u cijeloj Hrvatskoj i Europi, suočava s brojnim izazovima koje je moguće riješiti samo zajedničkim pristupom. Naš sektor otvoren je za razmjenu znanja, iskustva i dobre prakse s donositeljima odluka kako bi se zajedničkim snagama izgradio put prema uspjehu u budućnosti", izjavio je predsjednik UPUHH-a i direktor HUT-a Veljko Ostojić.

"Hrvatska je jedna od ključnih europskih destinacija, a njezino skoro predsjedanje EU-om i važnost na turističkom tržištu nesumnjivo će zemlju pozicionirati kao jednu od najvažnijih dionika na putu prema održivom turizmu", ocijenio je predsjednik HOTREC-a Jens Zimmer Christensen. 

Usmjerenost ka odgovornom i održivom turizmu u Hrvatskoj naglasio je i državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, koji je kazao da je u tom smislu donesen i novi paket turističkih zakona.

"Uspostavljamo sustav održivog turizma na temelju destinacijskog menadžmenta, što daje okvir za bolje pozicioniranje i održavanje konkurentnosti hrvatskog turizma u svjetskim okvirima. Vlada je prepoznala važnu ulogu turizma u ukupnom gospodarstvu te će se od 2020. PDV u ugostiteljstvu smanjiti na 13 posto, što će kako se očekuje potaknuti nove investicije i povećanje plaća", istaknuo je Matušić. 

HOTREC kao krovno udruženje okuplja 43 nacionalna udruženja hotelijera, restorana, barova, kafea i sličnih ugostiteljskih ustanova u Europi odnosno iz 31 zemlje, pri čemu iz HUT-a iznose i podatke da hotelijerstvo i ugostiteljstvo odnosno ukupno turizam čini treću najveću europsku industriju, koja samo unutar EU-a zapošljava gotovo 12 milijuna ljudi. U cijeloj Europi u hotelijerstvu i ugostiteljstvu je oko 2 milijuna poduzetnika, od kojih je 99,5 posto malih i srednjih, a od njih čak 91 posto su mikro poduzetnici, koji zapošljavaju manje od 10 zaposlenika.(Hina)

Pisane vijesti