Skup o razvoju zelenoga i pristupačnog turizma

Slika /arhiva/P-H20161103002650.jpg

"Zeleni i pristupačni turizam" naziv je dvodnevne međunarodne konferencije koja je u četvrtak počela u Splitu, a s koje su sudionici poručili da Hrvatska može ostvariti još bolje rezultate primjenom inovativnih instrumenata u sklopu suradnje država Jadransko-jonske regije i novih europskih zakonodavnih okvira Paketa kružne ekonomije i Europskog akta o pristupačnosti.

Paket kružne ekonomije i Europski akt o pristupačnosti dva su zakonodavna dokumenta koji će se izravno odraziti i na Hrvatsku te mogu biti veliki zamah razvoju održivoga gospodarstva. Konferencija se održava u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca i Igora Šoltesa iz Slovenije, koji su rekli da žele turizam koji će se učinkovito koristiti lokalnim potencijalima u proizvodnji i ponudi zdrave hrane, zapošljavati sve generacije, a posebice mlade, te koji će trošiti manje resursa primjenom lokalnih obnovljivih izvora energije.

"Tim pristupom možemo ponajprije umanjiti problem sezonalnosti hrvatskog turizma", rekao je, ističući kako dodatnu priliku pruža i razvoj modela pristupačnog turizma koji poticanjem inovacija i kreativnosti u dizajnu istodobno na održiv način pridonosi razvoju građevinskog sektora kao jednog od važnijih pokretača gospodarstva općenito. Ekonomski model konkurentnoga hrvatskog turizma treba se temeljiti na načelima kružne ekonomije i održivim modelima financiranja, poput etičnih banaka, zadruga i, naravno, europskih fondova, pri čemu je uključenost svih dijelova društva ključna za njegovu uspješnu realizaciju, rekao je Škrlec.

Na konferenciji će se odgovoriti na pitanja što je to održivi turizam, koji su potencijali Hrvatske, koji mehanizmi i financijski instrumenti stoje na raspolaganju malim i srednjim poduzetnicima, koje dodane vrijednosti pruža razvoj pristupačnog turizma, kako lokalne proizvode i ekološku hranu uključiti u turističke ponude, kako unaprijediti korištenje obnovljivih izvora energije, koje su prednosti zelene javne nabave te što je etično financiranje.

Zastupnik Šoltes rekao je da je povezivanje turizma, gospodarstva i lokalne zajednice ključ za stvaranje dodane vrijednosti i novih radnih mjesta te da je splitska konferencija izvrsna prilika za razvoj novih ideja i umrežavanja, što je preduvjet za korištenje EU fondova.

"Mi na ovoj konferenciji konkretnim primjerima želimo predstaviti potencijale zelenih politika za razne sektore poljoprivrede, turizma i gospodarstva. Ovdje je velika prilika koju bi ova regija, ako želi biti održiva i konkurentna, trebala znati iskoristiti", izjavio je Šoltes.

Na konferenciji sudjeluju stručnjaci i gosti iz Europe, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Franc Bogovič (EPP), zastupnik Ivan Jakovčić (ALDE), predstavnici Europske komisije, zamjenik ravnatelja Opće uprave za proračun Manfred Kraff i Iuliana Gabriela Aluas iz Opće uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i male i srednje poduzetnike, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te predstavnici državnih institucija.

U sklopu međunarodne konferencije izloženi su otočni proizvodi i lokalna hrana. (Hina/FaH)



Pisane vijesti