Sjednica Izvršnoga vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO ) u Egiptu

Slika /arhiva/EC_104_official_pic_Luxor.jpg

U Luxoru (Egipat) 31. listopada i 1. studenoga održava se 104. sjednica Izvršnoga vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Pod predsjedavanjem Egipta, sjednicu je otvorio ministar turizma Yehia Rashed, a uvodnim se govorom članicama Izvršnoga vijeća UNWTO-a obratio i glavni tajnik Taleb Rifai. Na dnevnom redu 104. sjednice IV UNWTO- bila su redovna izvješća o radu, kao i predstavljanje procedure za izbor  novog glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije u 2017. godini. U svojstvu prve pod-predsjedavajuće kao predstavnica Hrvatske, pomoćnica ministra turizma RH Olivera Shejbal, predsjedavala je trima točkama dnevnoga reda na kojima se raspravljao program rada za dvogodišnje razdoblje, kao i priprema za izradu novog programa rada za razdoblje 2018.-2019. godine, novim projektima, tehničkoj pomoći te izvješća o financijskoj situaciji UNWTO-a kao i  njenom radu unutar UN sustava i suradnji s ostalim UN agencijama.

U Luxoru (Egipat) 31. listopada i 1. studenoga održava se 104. sjednica Izvršnoga vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Pod predsjedavanjem Egipta, sjednicu je otvorio ministar turizma Yehia Rashed, a uvodnim se govorom članicama Izvršnoga vijeća UNWTO-a obratio i glavni tajnik Taleb Rifai.

Na dnevnom redu 104. sjednice IV UNWTO- bila su redovna izvješća o radu, kao i predstavljanje procedure za izbor  novog glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije u 2017. godini.

U svojstvu prve pod-predsjedavajuće kao predstavnica Hrvatske, pomoćnica ministra turizma RH Olivera Shejbal, predsjedavala je trima točkama dnevnoga reda na kojima se raspravljao program rada za dvogodišnje razdoblje, kao i priprema za izradu novog programa rada za razdoblje 2018.-2019. godine, novim projektima, tehničkoj pomoći te izvješća o financijskoj situaciji UNWTO-a kao i  njenom radu unutar UN sustava i suradnji s ostalim UN agencijama.

Veliki dio rasprava odnosio se na prioritete UNWTO-a u sljedećem razdoblju: sigurnost, nove tehnologije i održivi razvoj, s posebnim naglaskom na 2017. godinu kao međunarodnu godinu održivog turizma za koju je UNWTO, kao vodeća agencija za njeno obilježavanje, priredila brošuru s preporukama.

Izvršno vijeće izabralo je i novo rukovodstvo za sljedeću godinu dana, pa je tako Azerbajdžan izabran za predsjedavajućeg Izvršnog vijeća UNWTO-a,  a Zambija i Srbija za pod-predsjedavatelje.

Hrvatsku delegaciju predvodila je pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal, uz sudjelovanje nacionalne kontakt osobe za UNWTO, Blanke Belošević, voditeljice Službe za bilateralnu i multilateralnu suradnju.



Pisane vijesti