Sisačko-moslavačka županija potiče biciklistički turizam

Slika /arhiva/cikloturizam160316_1.jpg

Ugovori o poticajima za razvoj biciklističkog turizma između Sisačko-moslavačke županije i turističkih zajednica Sisačko-moslavačke županije, gradova Siska, Novske i Petrinje, općine Topusko, te OPG-a Leskarac iz Kutine, potpisani su u petak u Sisku. Na prvi javni poziv za dodjelu 90.000 kuna potpore javilo se osam kandidata, od kojih je navedenih šest zadovoljilo uvjete natječaja. Biciklistički ("ciklo") turizam po prvi je puta uvršten među županijske potpore turističkog razvoja. Tih ukupno 16 potpora ukupno je vrijedno 400 tisuća kuna.

"U našoj županiji već postoji 25 biciklističkih ruta u ukupnoj dužini tisuću kilometara. Izradili smo i kartu biciklističkih ruta i aplikaciju za mobitele, ali to još uvijek nije dovoljno. Rutama moramo obuhvatiti i nove, atraktivne destinacije", rekao je na potpisivanju sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Izvijestio je kako se zajedno s Ličko-senjskom i Karlovačkom županijom nastoji biciklističkom rutom povezati Plitvice, Rastoke i Topusko. To bi za "cikloturiste" mogla postati jedna od najatraktivnijih biciklističkih ruta u Hrvatskoj. 

Suprotno uvriježenom mišljenju biciklisti su poželjni turisti dobre platežne moći, rekao je Žinić.

Kako je rečeno na potpisivanju ugovora, cikloturizam je turistički proizvod u velikom uzletu - u Europi je lani bilo oko 20 milijuna cikloturista, koji su ostvarili turistički promet od 44 milijarde eura. (Hina)

Ostale vijesti