Šibenik - Počinju radovi na morskom ulazu tvrđave sv. Nikole

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180709_tvrdj-sibenik_fah.jpg

​Radovi na obnovi i rekonstrukciji pristaništa i rampe morskog ulaza u šibensku tvrđavu sv. Nikole, koja je prije godinu dana uvrštena na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine u sklopu venecijanskih utvrda od 15. do 17. stoljeća, počeli su ponedjeljak, trajat će 120 dana, a 1,3 milijuna kuna, kolika je njihova vrijednost, osigurano je iz županijskog proračuna.  Šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuo je kako je u godinu dana provedeno oko 20 različitih aktivnosti kako bi se omogućio početak tih radova.

"Grad Šibenik je prije godinu dana postao jedini grad u Hrvatskoj, a među rijetkima u svijetu s dva spomenika pod UNESCO-ovom zaštitom. Ovo je tek početak velikih aktivnosti koje će slijediti i koje će dovesti do cilja, kompletnog uređenja tog prostora. U tih 12 mjeseci bilo je puno nevidljivih koraka koji su nužni za realizaciju krupnog zahvata, a na samu godišnjicu otvaramo radove koji će omogućiti ulaz posjetiteljima s morske strane", rekao je župan Pauk.

Izrađena je dokumentacija, provedena su istraživanja i potpisani su ugovori kojima je aktivirano više od 30 milijuna kuna, rekao je župan i dodao da je cilj samo jedan - "revitalizirana, uređena i obnovljena tvrđava spremna za prihvat posjetitelja".

Danas počinje rekonstrukcija i sanacija pristaništa i pristupne rampe za koju je Šibensko-kninska županija osigurala 1,3 milijuna kuna, radove će izvoditi tvrtka "Tonikom" iz Dubrovnika, a predviđeno je da će trajati 120 dana. Za mjesec dana počet će radovi kako bi se poboljšala sigurnost, a s 400 tisuća kuna financira ih Ministarstvo kulture. Tim će se osigurati pristup s morske strane kako bi tvrđava bila dostupna posjetiteljima.

U proteklih 12 mjeseci iz EU fondova odobreno je 2,6 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, potpisan je ugovor s Ministarstvom državne imovine o dodjeli vojarne Minerske na korištenje na 50 godina i ugovoren je projekt izgradnje i uređenja posjetiteljskog centra u Minerskoj, a ti su radovi vrijedni 26 milijuna kuna. Sve je to dio projekta valorizacije Kanala sv. Ante koji je počeo uređenjem šetnice.

Ravnateljica Javne ustanove Prirode Šibensko-kninske županije Anita Babačić-Ajduk istaknula je kako je od 9. srpnja 2017., kada je iz Krakova stigla potvrda o uvrštenju sv. Nikole na UNESCO-ov popis, mnogo učinjeno pa su danas i predstavljene te aktivnosti.

"Htjela bih istaknuti kako je jako važno da je kanal proglašen buffer zonom (dodatni zaštitni pojas) tvrđave sv. Nikole pa se preklapaju prirodna i kulturna baština, što će cijeli doživljaj podignuti na višu razinu. Bili smo na brojnim edukacijama i predavanjima, radili smo na međunarodnoj suradnji. Izrađen je konzervatorsko-tehnički elaborat za unutrašnjost tvrđave, a za vanjski dio Ministarstvo kulture financiralo je elaborat još u 2016. godini", rekla je Babačić-Ajduk i dodala kako su nastavljena arheološka istraživanja u kliještima tvrđave.

Ušli smo u drugu fazu projekta za posjetiteljski centar, pokrenut je postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju, rekla je, dodajući kako veseli što je - kad se iz EU jednom dobiju financijska sredstva za projektnu dokumentaciju, to jamstvo da će biti odobren novac za radove, a natječaj očekuju krajem 2019. godine.

Pitanje kopnenog ulaza u tvrđavu i dalje je otvoreno, a u suradnji s konzervatorskim uredom iz Šibenika, s vanjske strane tvrđave napravljeno je sondiranje. Cilj je bio pronaći ulaz, ali istraživanja nisu dala rezultate. U suradnji s Ministarstvom kulture i s UNESCO-ovim povjerenstvom definirat će se najpovoljnije rješenje.

"Imperativ je zaštita kulturnog dobra, i sigurno posjećivanje. Nakon što se odabere rješenje, počet će izrada glavnoga i izvedbenog projekta. Još se ne zna hoće li to biti rampa, lift ili skale, definitivno ne probijanje nikakvog novog ulaza. Kad se radio plan otvaranja tvrđave, razmišljali smo što nam je važno za što brži početak posjećivanja. To su mol i rampa, a nadam se da ćemo za mjesec dana imati izvođača za projekt sigurnosti", zaključila je ravnateljica Javne ustanove Prirode Šibensko-kninske županije. Svrha je što prije pustiti posjetitelje, a to će biti moguće nakon spomenutih radova. Dok se bude obnavljao plašt, nema razloga ne puštati posjetitelje unutra pod uvjetom da je riješena sigurnost, zaključeno je na današnjem predstavljanju. (Hina/FaH)

Pisane vijesti