Seminar o upravljanju zaštićenim područjima kao turističkim resursom

Slika /arhiva/081010-se2.jpg

Ministarstvo turizma, u okviru svojih aktivnosti u Srednjoeuropskoj inicijativi, organiziralo je seminar o temi „Upravljanje zaštićenim područjima kao turističkim resursom“, koji je održan 9. i 10. listopada 2008. godine na Plitvičkim jezerima.

Suorganizator događaja je Ministarstvo kulture, u čijoj su nadležnosti zaštićena područja i zaštita prirode u Republici Hrvatskoj.

Tema se uklapa u onu koju je Savjetodavni odbor za turizam na razini EU odabrao za izbor destinacije izvrsnosti u 2009. godini – turizam i zaštićena područja.

Predstavnica Ministarstva kulture upoznala je sudionike s relevantnim zakonodavstvom RH, postupkom proglašenja zaštićenih područja i donošenjem njihovih Planova upravljanja, dok su čelni ljudi nacionalnih parkova Plitvička jezera, Risnjak i Paklenica predstavili svoje planove upravljanja kolegama iz zaštićenih područja u 12 zemalja-članica SEI-a, s naglaskom na aspekte koji se odnose na korištenje ovih prostora u turističke svrhe.

Institut za turizam predstavio je rezultate istraživanja profila, stavova i navika posjetitelja zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj.

Predstavnici Austrije, Češke, Mađarske, Italije i Slovenije govorili su o iskustvima u upravljanju zaštićenim područjima u svojim zemljama, a pregled aktualnih dilema i rješenja iz perspektive Svjetske turističke organizacije (UNWTO-a) dao je Gabor Vereczi, iz Odjela za održivi razvoj turizma.

Na seminaru su sudjelovali i predstavnici Zavoda za prostorno planiranje, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, te Urbanističkog instituta Hrvatske.

Izvršno tajništvo SEI-a sufinancira seminar iz sredstava svojeg Fonda suradnje. 

 



Pisane vijesti