Sedmi sastanak partnera projekta INHERIT, programa Interreg Mediteran

Slika /2021_ilustrac_f/210917_inherit1.jpg

Sedmi sastanak partnera projekta INHERIT je održan on-line, 16. rujna 2021. godine, u organizacijski projektnog partnera Regija Emilia-Romagna (RER), Italija. Sastanak je sazvan u okviru početka Modula 3 - /radnog paketa: 6 - Kapitalizacija/, koji ima za cilj prezentirati dosadašnje rezultate projekta INHERIT i drugih relevantnih Interreg Mediteran (MED) projekata, široj javnosti diljem Mediterana te podržati implementaciju u aktualne politike, i uspostaviti minimalno pet (5) novih INHERITURA područja.

Na sastanku su prezentirani i dosadašnji rezultati aktivnosti A4.9 Pilot testiranje za razvoj multi-destinacijskih INHERITURA itinerara. Do sada proglašena INHERITURA područja će se povezati s turističkim itinerarima, a na temelju zajedničkih tema vezanih uz prirodnu baštinu, kao što su priroda i sport ili aktivnosti na otvorenom ili hrana i vino ili povijest. Cilj je započeti provedbu minimalno jednog pilot multidestinacijskog itinerera koji povezuje INHERITURA područja na Mediteranu. Itinerare će definirati vijeće transnacionalne suradnje ( INHERIT Odbor) na sastanku koji će se održati krajem rujna, 2021.

Slični primjeri transnacionalnih multidestinacijskih itinerara su „Kulturne rute Vijeća Europe“, a mnogo usmjereniji skup itinerera diljem Europe je „Europska ruta industrijske baštine“.

„Kulturne rute Vijeća Europe“ program je koji sadrži itinerere i destinacije usmjerene na kulturnu baštinu različitih europskih zemalja. Od 2020. je 40 kulturnih ruta Vijeća Europe (uključujući oko 2.000 mjesta). „Europska ruta industrijske baštine“ je turističko-informacijska mreža koja povezuje važna i zanimljiva mjesta industrijske baštine u Europi.

Itinerar podrazumijeva i razvoj turističkog okruženja, jačanje lokalne poslovne zajednice, poboljšanje ponude usluga, stvaranje kompetencija i profesionalnih stručnjaka potrebnih za njegovo osmišljavanje i upravljanje.

Sastanku je iz Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske prisustvovala Ana Marija Vukčević, voditeljica projekta INHERIT, te vodeći partner Regija Peloponez (Grčka), kao i ostali partneri: Regija Emilia Romagna (Italija), Regija Murcia (Španjolska), Regija Puglia (Italija), Ministarstvo turizma (Hrvatska), Institut za turizam i poljoprivredu Poreč (Hrvatska), Sveučilište Patras (Grčka), Department Herault (Francuska), Javna ustanova za promociju poduzetništva i razvojne projekte Općine Izola (Slovenija), ANETEL (Cipar), Agencija za razvoj i jačanje dijaloga Malte (Malta), Međunarodna udruga sredozemnih šuma (Francuska), Udruženje za očuvanje baštine Mertola (Portugal), Zaklada SENECA (Španjolska), Parkovi Dinarida (Crna Gora), dok su pridruženi projektni partneri Ministarstvo turizma Helenske Republike (Grčka), ARPA (Italija) i Javni zavod Park Strunjan (Slovenija).

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 %.

Pisane vijesti