Sastanak o turizmu u okviru Jadransko-jonske inicijative

Slika /arhiva/101112-podg1.jpg

Tijekom crnogorskog predsjedanja Jadransko-jonskom inicijativom (AII), 12. studenoga 2010. godine održan je sastanak Okruglog stola za turizam, kulturu i međusveučilišnu suradnju u okviru kojega i Podstol za turizam, na kojem su sudjelovali predstavnici zemalja članica Jadransko-jonske inicijative. Ispred Ministarstva turizma sastanku je prisustvovao Mate Kapović, viši stručni savjetnik Odsjeka za bilateralnu i multilateralnu suradnju. Sastanak su otvorili pomoćnik ministra turizma Crne Gore, Zoran Duletić i Igor Građević, ravnatelj za regionalne inicijative pri Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore. Uz predstavnike zemalja članica iz Italije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, sastanku su prisustvovali i predstavnici Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, koji su iznijeli prijedloge suradnje na projektima i promociji zemalja članica na trećim, dalekim tržištima, kao i otvaranje internetske stranice kojom bi se promovirali na tim tržištima. Na sastanku je bilo govora o kreiranju zajedničkih proizvoda, a koji bi se plasirali na daleka tržišta poput Indije, Kine i Japana; o održivom razvoju turizma, o razmjeni primjera dobre prakse te „zelenom“ turizmu, s posebnim naglaskom na nautički i kontinentalni turizam. Naglasak je stavljen na očuvanje prirodnih i kulturnih resursa, te korištenje indikatora za nadzor stupnja održivosti.



Rasprava se vodila i o suradnji na području razvoja ljudskih potencijala u turizmu, turističkoj promociji unutar zemalja članica, kao i o mogućnostima apliciranja projekata i korištenja sredstava iz fondova Europske unije. Načelno je dogovoreno da će se sljedeći sastanak, planiran za proljeće 2011. godine, održati u obliku radionice, na koju bi pozvali predstavnike turističkih agencija i nacionalnih turističkih organizacija, kojima bi se predstavili zaključci ovog sastanka te poduzele eventualne konkretne mjere za daljnju suradnju.



Jadransko-jonska inicijativa osnovana je na Konferenciji o sigurnosti i razvitku Jadranskog i Jonskog mora u Anconi, 20. svibnja 2000. godine. Na konferenciji su sudjelovali ministri vanjskih poslova iz zemalja sudionica: Grčka, Italija, Hrvatska, Slovenija, Albanija i BiH. Tom prilikom usvojena je Anconska deklaracija, kojom se članice obvezuju na suradnju u brojnim područjima između kojih je i turizam.


Pisane vijesti